Borelj posle sastanka u Briselu: Usvojena veoma važna deklaracija 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da su se Beograd i Priština na trilateralnom sastanku u Brisleu saglasile o važnom delu aneksa Nacrta sporazuma – Deklaraciji o nestalima.

Borelj je nakon sastanka sa predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem novinarima rekao da je ta deklaracija uvek bila prioritet u dijalogu jer je u pitanju važno humanitarno pitanje koje ne bi trebalo politizovati.

On je istakao kako je važno da se konačno zatvori to pitanje jer mnoge porodice zaslužuju da saznaju sudbinu svojih srodnika.

Borelj je rekao da su Beogradi Priština na današnjim pregovorima napravile i „važan simboličan korak“ ka uspostavljanju asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO).

Upravljački tim, naveo je Borelj, predstavio je danas prvi nacrt statuta asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu i istakao da to nije i konačni nacrt već „polazna tačka“.

Šef evropske diplomatije ocenio je da je taj nacrt važan deo sporazuma i pozdravio to što se dokument našao na pregovaračkom stolu.

Borelj je rekao da je Kurti naveo da želi da zaštiti prava Srba na Kosovu i ocenio kao „očekivano“ da su pogledi Beograda i Prištine po pitanju prirode asocijacije opština sa srpskom većinom „udaljeni“ i da „nije ni očekivao ništa drugo osim da dve strane imaju različite poglede na to“.

Dodao je da su, čak iako se ne slažu, dve strene počele pregovore o budućnosti asocijacije opština sa srspkom većinom „u bliskoj budućnosti“.

Borelj je istakao da je EU veoma zabrinuta zbog situacije na severu Kosova, nastale nakon proteklih izbora na kojima je izlaznost bila veoma niska.

Ocenio je da zbog tako niske izlaznosti ti izbori ne nude dugotrajno političko rešenje, već da, naprotiv, imaju potencijal da dovedu do eskalacije i podrivanja implementacije sporazuma.

Borelj je pozvao obe strane da pronađu rešenje koje će omogućiti kosovskim Srbima da se brzo vrate u institucije koje su napustili u novembru 2022. godine.

Naglasio da Vučić i Kurti nažalost po tom pitanju danas nisu uspeli da se dogovore i dodao da se plaši da će to možda izazvati kritičnu situaciju, zbog čega pregovori moraju da se nastave uskoro.

„Sada smo u situaciji da imamo dobre vesti u vezi sa sporazumom koje obezbeđuju jasan put napred ka normalizaciji odnosa, ali taj okvir moramo da nastavimo da koristimo da poguramo napred taj proces. To je direktna veza evropske budućnosti i Srbije i Kosova“, poručio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari