Borelj i vođe Zapadnog Balkana razgovarali o glavnim izazovima regiona 1Foto: BETA/European Council/Zucchi Enzo/MO)

Vođe Zapadnog Balkana i visoki prestavnik EU Žozep Borelj složili su se večeras na neformalnoj večeri u Briselu da je integracija Zapadnog Balkana ključni strateški cilj u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona, saopštila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Borelj je večeras priredio neformalnu večeru sa šest vođa Zapadnog Balkana o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se suočava. Pored zapadnobalkanskih lidera večeri je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Kako se navodi „u otvorenoj i iskrenoj atmosferi“ visoki predstavnik i vođe Zapadnog Balkana imali su zajedno strateško razmišljanje o tome kako da ubrzaju reforme da bi ostvarili očekivanja građana o EU integraciji kao i o pristupima za jačanjem pozitivnog i konstruktivnog govora u regionu i o regionu.

Vođe su potvrdile svoju čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dogovorili su se da se suočavaju sa globalnim izazovima kao što je pandemija kovid-19.

Organizovanjem ovog sastanka Borelj oživljava tradiciju neformalnih sastanaka vođa Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju i dodaje da će ubuduće biti nastavljeno organizovanje ovakvih skupova.

Na sastanku su učestvovali pored predstavnika EU premijeri Srbije Ana Brnabić, Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari