Boris Tadić: Vučić nema pravo rešenje za sankcije, ja nisam bio diktator 1foto: Printskrin, Jutjub, "Bez cenzure"

Naša vlast je izgubila nešto od kredibliteta zato što se nije odmah pridružila osudi agresije Rusije na Ukrajinu, što je trebalo da uradi, jer braneći suverenitet druge zemlje koja je ugrožena, branimo i naš koji je ugrožen zbog Kosova, izjavio je Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, u emisiji „Bez cenzure“ Aleksandra Dikića na zrenjaninskoj KTV.

Prema njegovim rečima, srpska vlast trebalo je odmah, na početku rata u Ukrajini, da izađe sa svojom pozicijom oko sankcija i da to izloži možda i u nekom tekstu u nekom od svetskih medija, kako bi se predupredio pritisak na Srbiju.

– To nije urađeno i sada Vučić nema pravo rešenje. Niti je pridruživanje sankcija u ovim okolnostima pravo i dobro rešenje, niti je rešenje odbijanje sankcija. Nalazimo se u nekoj vrsti nedefinisane pozicije, a to je najgore za vlast i za predsednika Srbije. Da sam predsednik Srbije, izbegavao bih okolnosti u kojima nemam pravo rešenje, rekao je Tadić u odgovoru na pitanje šta bi on uradio da je i sada predsednik Srbije.

Upitan da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ovom složenoj političkoj situaciji na spoljnjem planu težiti produbljivanju podela u društvu ili pak, podeli odgovornosti Tadić je odgovorio, da misli da će on ići linijom podele odgovornosti.

Na konstataciju autora emisije „u Utisku nedelje Dragan Đilas se okrenuo u kameru i rekao da niste prešli ni tri odsto u Beogradu“ na izborima 3. aprila, Tadić je odgovorio završavajući rečenicu „jer vas narod neće“.

– A znate ko je to govorio, da vas narod neće? Šešelj i Vučić. Preuzeo je Dragan Đilas pod znacima navoda terminologiju „svojih političkih protivnika“. I to je to, kada vi svesno ili nesvesno preuzimate kategorijalni aparat svojih političkih protivnika. Drago mi je da nas narod pod znacima navoda „nije hteo“ da budemo u parlamentu, jer nismo koristili lažna istraživanja po kojima ćemo pobediti, istakao je lider SDS.

-Nismo koristili lažna istraživanja ni da bi rekli ne glasajte za ostale opozicione stranke da ne date glas Vučiću. To je Đilasova stranka radila sa svojim predstavnicima u kampanji, čak i u emisijama u kojima sam ja nastupao. To je tako jedan prostakluk i ispod svakog nivoa političko ponašanje na koje nisam dovoljno reagovao zbog takozvanog sporazuma o nenapadanju (u opoziciji), rekao je Tadić.

– Dragan Đilas je čovek za čije bavljenje politikom ja imam odgovornost, jer je on u mom mandatu ušao u Demokratsku stranku… Ja sam ga promovisao u Gradskom odboru, ali nakon toga on je stekao i svoju legitimnu snagu unutar organizacije, dodao je bivši predsednik DS i države, objašnjavajući da je DS stvarno bila demokratska stranka.

Prema njegovim rečima, to je značilo da u funkcioneri imaju „svoje glasove“, unutar stranačke nomenklanute. Da je na primer Dušan Petrović nasledio Slobodana Gavrilovića na mestu stranačkog lidera za centralnu Srbiju i Beograd i da je dobijao svoje glasove, kao i Bojan Pajtić u Vojvodini.

To nisu bili glasovi birača, nego glasovi unutar stranke, pojasnio je Tadić i dodao da im je on kao predsednik na izborima „dodavao“, odnosno donosio glasove birača.

– Nisam bio diktator, bio sam čovek koji je uvažavao pozicije i htenja stranke, naglasio je Tadić.

 – Moja namera je već 2008. bila da podnesem ostavku na mesto predsednika stranke i da u tom mandatu već dovršavam poslove vezane za strateška pitanja. U vreme kohabitacije sa (Vojislavom) Koštunicom to nije bilo moguće jer je trebalo nositi stranku i dobijati glasove, dovoditi stranku na vlast i realizovati politiku za koju smo se borili. I tada sam razmišljao, ali niko od ovih ljudi, ni Đilas, ni Pajtić, ni (Dragan) Šutanovac, nisu slovili u mojoj glavi kao naslednici. Ne želim da kažem ko je bio moj kandidat, nije bio ni Vuk Jeremić. Bila su dva čoveka o kojima sam razmišljao u tom trenutku, mislim da ni oni nisu znali da o njima razmišljam kao o svojim naslednicima, ali sam sasvim sigurno hteo da podnesem ostavku posle izbora 2012. godine, ispričao je Tadić.

Na pitanje ko bi bio premijer da je izabran ponovo 2012. Tadić je odgovorio da to ne bi bio Mirko Cvetković i da je razmišljao o dva ekonomska imena i o još jednoj osobi iz naše dijaspore.

– Stranka je želela Đilasa i to nije bilo nemoguće da se desi, stranka je mislila da je to logičan izbor, jedan deo je želeo Pajtića, Vuk Jeremić je hteo da postane premijer svom snagom, Šutanovac je sigurno razmišljao zašto ne on, ali ja nisam razmišljao o njima na taj način, objasnio je Tadić.

On je pri kraju intervjua koji traje duže od dva sata zaključio da je Đilas svaku političku odluku donosio u korist Vučića, ali da ne zna da li je to radio svesno ili nesvesno. „Da li radi za Vučića ja to ne znam“, napomenuo je lider SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari