Borko Stefanović: Potrebno da se u skupštini povede debata o uvođenju sankcija Rusiji 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

“Predlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno o uvođenju sankcija Rusiji je prilika da se u Skupštini Srbije povede debata i da svi iznesu svoje stavove o tom važnom i teškom pitanju po Srbiju”, rekao je potpredsednik Narodne skupštine Srbije i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović gostujući danas na televiziji N1.

Stefanović je dodao da i ukoliko ne bude podrške „dobićemo ono što je važno – da Skupština bude akter i da o tome odlučuje, da ne bude sve na izvršnoj vlasti. Čak i oni koji su protiv uvođenja sankcija Rusiji misle da Srbija mora da se odredi, da ne može da lebdi u limbu“.

On je odbacio kritike vlasti o trenutku podnošenja predloga Rezolucije i povezanosti tog predloga sa onom Rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament i u kojoj se traži isto, i objasnio da to nema nikakve veze između zasedanja Evropskog parlamenta i usvajanja rezolucije u Evropskom parlamentu. „Niko od nas nije mogao to da zna, a pogotovo niko nije mogao da nasluti da će se u tekst Rezolucije staviti odrednica da se Kosovo i Srbija međusobno priznaju“.

Stefanović je podsetio da je Srbija jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja se nije priključila bilo kakvim sankcijama Rusiji, i jedina zemlja u Evropi I da je uvođenje sankcija Rusiji pitanje interesa, a ne emocija, pitanje ekonomije, radnih mesta, ali i pitanje časti i morala. Srbija ne može da bude na evropskom kontinentu, da traži da bude članica EU, a da se o ovom pitanju ne odredi i to nema nikave veze sa zahtevima EP.

“To je dobra prilika za demokratsku raspravu i odlučivanje koje će omogućiti da Srbija zauzme pravu poziciju u ovom trenutku“, istakao je Stefanović.

Stefanović ocenjuje da je trenutna pozicija Srbije teško održiva, da su sve vlade do sada građanima govorile da se zalažu za što brži ulazak u EU. Zbog toga smatra da je rasprava o predloženoj rezoluciji prilika da vlast izađe i kaže građanima da li su za članstvo Srbije u EU, kao što su govorili na svim izborima ili su protiv toga.

Na pitanje o izostanku reakcije iz SNS povodom predložene Rezolucije, rekao je da vlast misli da „može da se nastavi jednakim putem kao da se ništa nije desilo u Evropi I kao da nije došlo do dramatične podele na dve strane, uz činjenicu da sve više iz EU dolazi kritika i uslovljavanja na adresu Beograda i da nam sve to otežava inače tešku situaciju po pitanju KiM-a.

Bilo bi prirodno da SNS i SPS takođe podrže ovaj tekst, pošto se nominalno zalažu za ulazak u EU, dodao je Stefanović i podvukao da razume stav građana prema uvođenju sankcija i emotivan odnos prema tom pitanju. „I sam smatram da su sankcije kao takve nesavršen instrument u međunarodnim odnosima. Ali, u situaciji kada je svet podeljen, ne smemo sebi dozvoliti državni avanturizam. U tom smislu, Srbija mora biti uz EU kao klub u koji želi da pristupi“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari