Boško Obradović: Lustracija je jedna od najvažnijih tema u vezi s promenom sistema 1Foto: Beta/Medija centar

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je lustracija jedna od najvažnijih tema u vezi s promenom sistema i istakao da u Srbiji ni posle 30 godina nikada nije došlo do te vrste pravne i političke odgovornosti.

Obradović je na okruglom stolu pod nazivom „Nije kasno za lustraciju“ koji su u Medija centru organizovale „Dveri“, rekao da je glad za pravdom i lustracijom jedno od glavnih osećanja gradjana Srbije.

Prema njegovim rečima, bivša i sadašnja vlast saglasile su se da ne sprovedu lustraciju i to tako što bivši režim nije hteo da je sprovede, dok aktuelna vlast nije produžila važenje zakona o lustraciji.

„Ovaj nepromenjivi politički sistem za 30 godina je zreo za lustraciju i to vidim kao jedini vid njegovog očišćenja i ozdravljenja“, rekao je Obradović i istakao da se ne sme desiti da dodje do osvete i revanšizma prilikom njenog sprovođenja.

Advokat Sead Spahović rekao je da je za lustraciju previše rano jer to mora da učini vlast pošto samo vlast i može da je sprovede ako postoji volja.

„Lako je napisati zakon i izglasati ga, to treba neko da sprovede“, kazao je.

Spahović je rekao da je pitanje lustracije vezano sa pitanjem korupcije.

Advokat i koordinator Saveta za bezbednost Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević, naveo je da je neophodno bilo izvršiti lustraciju posle 5. oktobra.

„Bez lustracije, koja treba da sačeka neke pametne, moralne organizovane, normalne vlasti, postavljenje zdravog društva u Srbiji apsolutno nije moguće“, rekao je.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i član Skupštine slobodne Srbije Savo Manojlović kazao je da mu se čini da je velika koncentracija moći sprovedena u Srbiji, da su se stvorile neke vrste paralelnih sistema i da je došlo do nevidjene pljačke kapitala.

„Meni se čini da ćemo doći u situaciju da, eventualno, nekom zabrane javnu funkciju, a da istovremeno imate situaciju da je taj neko pokupovao zemlju“, kazao je Manojlović.

On je naveo da se isto može desiti i s nekim ko bi na isti način novcem iz budžeta pokupovao medije.

Advokat Mihailo Lakčević, rekao je da je moguće sprovesti lustraciju kada neko nije izvršio krivično delo, ali je ugrozio ljudska prava.

Advokat i član Predsedništva Pokreta slobodnih gradjana Radomir Đunić, smatra da lustracija u Srbiji kasni 20 i 30 godina i da ona, ako se sprovede, ne sme da ima karakter osvete.

„Kako stvari stoje u Srbiji lustracija mora da bude postupak koji traje“, rekao je Đunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari