Bošnjaci i Albanci od Kurtija traže da budu uključeni u briselske pregovore 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predstavnici SDA Sandžaka, Partije za demokratsko delovanje (PDD). Albanskog nacionalnog veća (ANV) I narodni poslanici ove dve partije u Skupštini Srbije, u Prištini, su razgovarali sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, i od njega zatražili da budu uključeni u briselske pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Lider SDA Samdžaka, Sulejman Ugljanin je, kako prenose portali bliski toj partiji, u razgovorima u Prištini, da nije zadovoljan odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i Albancima u Preševskoj dolini.

-Dok god pratimo ovaj razgovor, osećamo se vrlo diskriminisano. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga, nas Bošnjake i Albance izbacili iz Igre. Nema trajnog i stabilnog mira, aka se dva manjinska naroda osećaju nesigurno u državi u kojoj žive. Tražimo, da nađi narodi, Albanci iz Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, budu na isti način uvažavani kao što EU uvažava Srbe sa severa Kosova – poručio je Ugljanin nakon razgovora.

Samo dan kasnije, lider SDA Sandžaka pozvao je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Kosova Kurtija, da „obustave razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, dok na dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline“.

-Tražimo da aktivno budemo uključeni u Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, jer su Briselskim sporazumom Srbi sa svera Kosova stavljeni u privilegovan položaj i zbog toga se Bošnjaci, Albanci i drugi manjinski narodi osećaju povređeno i poniženo – rekao je, na konferenciji za novinare, u Novom Pazaru, Ugljanin i pojasnio da se „z tom Sporazumu navodi zaštita nacionalnih manjina kao osnovni uslov za mir, međutim u daljem tekstu i pratećim aktima se srpska manjina na Kosovu stavlja na super poziciju. Mi, Bošnjaci Sandžaka nismo zadovoljni svojim statusom”.

Pozvao je Miroslava Lajčaka i Žozepa Boljera da „isprave svoju grešku, da poštuju Ustav i zakone Srbije i legitimitet i legalitet političkih stranaka“.

-Želimo svako dobro srpskom narodu u Srbiji i srpskoj manjini na svereu Kosova, ali želimo mogućnost da budemo ravnopravni. Bez reciprociteta i simetrije prava nema mira. Neuključivanjem Bošnjaka u ovaj proces stvara se kriva slika i iluzija da je Bošnjacima u Srbiji dobro – zaključio je Ugljanin.

Očekuje, da bi učešćem u pregovorima između Beograda i Prištine, bio rešen deo brojnih problema Bošnjaka u Sandžaku.

Podsetio je, da je kao član Vlade Srbije, 2008. – 2014.godine, tražio da se u proces priprema strategije za dijalog sa Kosovom, uključe predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i bošnjačkih političkih stranaka. Optužio je predstavnike Evropske unije „idu na ruku velikosrpskoj ideologiji i zaostacima evropske islamofobije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari