Bošnjačke stranke posle izbora premijerke: Sve po starom 1FOTO: BDZS

Narodni poslanici iz Novog Pazara su na „ravne časti“ podelili glasanje za izbor Ane Brnabić za premijerku Vlade Srbije.

Bilo je dva „ZA“, dva „PROTIV“ i dva nisu prisustvovala sednici. Za novu premijerku glasali su pripadnici parlamentarne većine Nikola Jolović (SNS) i Muamer Bačevac (SDP). Protiv su glasala dva poslanika SDA Sandžaka, Enis Imamović i Bajro Gegić, a dvojica koalicionih partnera u republičkom parlamentu iz redova Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović nisu prisustvovali glasanju.

Jasno je bilo da će prva dvojica poštovati koalicionu disciplinu. Imamović je u svojoj diskusiji rekao da oni neće podržati izbor nove premijerke, a od dvojice poslanika BDZS se očekivalo, iako su se u toku konsultacija izjasnili protiv tog izbora, da će udostojiti svog koalicionog partnera sa republičkog nivoa i prisustvovati sednici.

Nakon toga počela su, uobičajena, nagađanja o daljoj saradnji između Aleksandra Vučića i Muamera Zukorlića. Usledila je odluka Predsedništva BDZS da će, u republičkom parlamentu nastaviti saradnju sa SNS. Saopšteno je da je rukovodstvo ove partije, „u svetlu različitih stavova oko izbora predsednika Vlade Srbije dalo punu podršku dvojici narodnih poslanika u našinu predstavljanja Bošnjaka u Narodnoj skupštini i nastavku saradnje sa SNS u parlamentu“.

Zukorlić je u toku konsultacija sa predsednikom Srbije o izboru novog mandatara rekao da „ne bi bilo dobro da se na mestu mandatara nađe Ana Brnabić, koja bi zbog svoje seksualne orijentacije iritirala duhovna i etička uverenja apsolutne većine građana“. On, bez obzira na ovo „nerazumevanje“ sa SNS, očekuje da će u novom sazivu Vlade Srbije BDZS imati državne sekretare i da će „mladi bošnjački kadrovi imati priliku da iskažu svoje kvalitete u vladinim institucijama“. U prethodnom sazivu republičke vlade ova partija je imala dva predstavnika na mestima državnih sekretara. U ministastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture bio je Edin Zećirović, a Zaim Redžepović bio je državni sekretar u Ministarstvu za rad ,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Obojica su razrešena na prvoj sednici nove Vlade Srbije kada su razrešeni i svi drugi državni sekretari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari