BOSS odbacuje optužbe SPP o kupovini glasova na izborima za BNV 1Foto: Beta/MILAN OBRADOVIĆ

Nova bošnjačka partija u formiranju, Bošnjčko-srpski savez (BOSS), večeras je u saopštenju odbacila optužbe Stranke pravde i pomirenja (SPP) da su učestvovali u krađi glasova na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Navodi se, da članovi i simpatizeri BOSS nisu učestvovali „u bilo kakvim izbornim malverzacijama, a ne posebno sa vašim koalicionim partnerom Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) na državnom i lokalnom nivou“.

„Umestomšto služeči se lažima optužujete druge, pozivamo vas da odgovorite na izrečene osonvane sumnje, da ste zloupotrebljavajući budžetska sredstva u opštini Sjenica kupovali glasove birača, da ste novcem skupljenim od dijaspore kupovali glasove u Novom Pazaru, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši“ – stoji u saopštenju.

BOSS poziva predsednika SPP Usamea Zukorlića da umesto optužbi drugih „preuzme odgovornost za svoj izborni krah“.

Zukorlića pozivaju da objasni kako je pobedio, a dobili su 5 hiljada glasova manje nego na prošlom izborima za BNV.

„Kako ste pobedili, a uzeli 50% manje glasova nego na parlamentarnim izborima u Sjenici, 25% manje glasova u Prijepolju, 35 odsto manje u Novom Pazaru? Očigledno je, da se SPP pretvara u bošnjačku radikalnu stranku, sa kojom niko ne želi da sarađuje i kojoj su, uvek, drugi krivi za neuspehe“ – konstatuje se u saopštenju BOSS, na čijem čelu su bivši visoki funkcioneri SPP Samir Tandir, nekadašnji narodni poslanik te partije, i Admir Muratović, nosilac liste „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ za novi saziv BNV.

Ta lista je osvojila jedan većnički mandat.

Prema preliminarnim rezultatima ta lista je dobila više od 1.600 glasova, a skoro polovinu, 800, osvojila je u Prijepolju, gde će biti sedište BOSS.

Poručili su da su pokazali da su četvrta bošnjačka politička snaga u Sandžaku i da će njihov većnik u BNV „biti glas svih Bošnjaka“.

SPP nisu smetali glasovi „iz Beograda i Mačvanskog okruga“ kada su tamo pobeđivali i podsećaju ih da je „Srbija demokratska zemlja, gde svaki građanin, u zakonskom roku, ima pravo da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti“.

BOSS je pozvao sve liste, koje su ušle u novi saziv BNV, da rade u interesu Bošnjaka, koji treba da bude ispred ličnog i partijskog i da učine sve da se uspostavi bošnjačko jedinstvo, koje treba da dovede do jedisntva Islamske zajednice (IZ).

Dok se čekaju konačni rezultati izbora za BNV, krenule su optužbe za krađu glasova.

Muratović je optužio nekoliko verskih službenika da su „na znatnom broju biračkih mesta“ kupovali glasove za SPP,

Potvao je tužilaštvo da sve ispita, a IZ u Srbiji da sankcioniše te pojedince.

SPP je za krađu glasova, optužila svoju najvežu konkurenciju SDP i BOSS, na čelu sa njenim bivšim visokim funkcionerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari