Božo Prelević održao predavanje na blokadi: Šta da radite ako vas privedu (VIDEO) 1Nađa Vukajlović

U okviru današnje protestne blokade održao se „trening“ „Šta da radite ako vas privedu“ na otvorenom, u ulici Kneza Miloša gde je zaustavljen saobraćaj. Advokat Boža Prelević govorio je mladim aktivistima udruženja Borba i prisutnim građanima na blokadi o tome kako se zaštiti u situacijama policijske brutalnosti na protestima.

„Vi morate da znate da ste vi budućnost ovog naroda. Ovde ste ne zato što ste za poziciju ni opoziciju, već da branite vaša osnovna prava“, naveo je Prelević.

Studenti ovde ne brane prava lopova, već sopstvena prava, Prelević objašnjava da studenti imaju pravo da se bune protiv nepravde po medjunarodnim deklaravijama, Ustavom Srbije, i zakonima Srbije.

„Ko su ti koji su upali u gradsku skupštinu? Koga oni brane? Brane one koji su pokrali ovu državu, oni su uvozoli glasače iz svih susednih država, osim Rumunije. Kada je to bilo da se u Rumuniji živi bolje nego od Srbije“, kaže Prelević.

Ako do hapšenja dođe, okupljeni imaju pravo da zovu advokata i da brane svoja prava, kako objašnjava Prelević.

„Bili ste meta hapšenja koja je bila izvršena uz pomoć nezakonite sile. Policija veruje da neće doći do promena, a ja ih molim da shvate, da kada dođe do promena, da će oni ostati ovde sa nama. Samo ih molim da brane prava građana“, navodi Prelević.

Ako dođe do policijskog nasilja tokom hapšenja, Prelević navodi da uhapšeni odmah treba da zatraže lekarsku pomoć, nakon čega će se njihov slučaj proslediti međunarodnoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari