Božo Prelević: Vučić je doveden na vlast da bi napravio sporazum o Kosovu, zato ga Zapad podržava 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je došao ili je doveden na vlast da bi napravio sporazum o Kosovu i zbog toga ima podršku zapadnih zemalja u očuvanju sopstvene vlasti, izjavio je FoNetu advokat Božo Prelević i taj sporazum označio kao predaju.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova ocenio da je potpisivanje sporazuma nanošenje ogromne štete Srbiji i njenim građanima.

Vlast će pokušati da sporazum predstavi kao neku vrstu pobede, „kao i kada su potpisali kapitulaciju 1999. godine“, uveren je Prelević, koji predviđa da će na Kosovu dugo ostati zamrznuti konflikt.

Prema njegovom mišljenju, problem bi se eventualno moglo rešiti na principijelan način, možda integrisanjem obe strane u Evropsku uniju (EU).

On, međutim, ne zna koliko Evropa, u jeku rata u Ukrajini, uopšte obraća pažnju na Kosovo i rešenja koja bi mogla da donesu boljitak.

Prelević smatra da bi Srbija trebalo da odabere „i EU i Kosovo“ jer je okružena  zemljama EU i zemljama NATO i podseća da je i sama usmerena ka Zapadu, „što ne znači da treba da ruši veze koje ima sa Istokom“.

„Ne postoji predsednik koji je do te mere ucenjen da preda 17 odsto teritorije jedne zemlje radi formiranja druge zemlje. To je nezapamćeno u međunarodnim odnosima, predstavlja kršenje međunarodnog prava i uvođenje sile“, predočio je Prelević.

On je za to da bude raspisan referndum na kojem bi građani rekli da li podržavaju takvu vrstu sporazuma sa Kosovom i dodao da 17 odsto teritorije jeste pitanje o kome bi trebalo da se izjasne.

Prema njegovom mišljenju, Vučić ne sme da raspiše referendum, a deo opozicije koji je protiv referenduma „nije dobro razmislio ili su im rekli da im ne treba referendum.

Prelević je rekao da bi davanjem Kosovu stolice u Ujedinjenim nacijama definitivno bila zapečaćena mogućnost da se u drugim geopolitičkim uslovima i odnosima snaga, „nekada u budućnosti“, promeni status Kosova.

To bi, po Ustavu i zakonima, bila kapitulacija, upozorio je on i ocenio da je i potpisivanje francusko-nemačkog plana bila kapitulacija.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), Prelević je rekao da to „deluje dobro za naziv kulturno-umetničkog društva“ ili „Kola srpskih sestara“.

Podsetio je da postoji iskustvo sa takvom zajednicom u Baranji i Slavoniji, i naglasio da te zajednice moraju da funkcionišu po lokalnim ustavima.

Kako je objasnio, to znači da će ZSO funkcionisati po Ustavu Kosova i da sudovi Kosova kad god hoće mogu da zabrane ZSO.

Govoreći o riziku sukoba, Prelević je rekao da Albin Kurti, kad ima problem sa homogenizacijom građana Kosova pošalje trupe na sever, dok Vućić pošalje trupe na jug, kada ima problem sa protestima.

Prema njegovom tumačnju, Vučiću i Kurtiju je „neophodno postojanje tog rata i rivalstva“, jer to skreće pažnju sa suštinskih problema.

Govoreći o ličnom odnosu prema Kosovu, Prelević je podsetio da je četiri godine bio sudija u Vučitrnu i da je od 2000. godine bio šef trećeg stuba Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da su tadašnji predsednik Centra Nebojša Čović i Vlada Srbije, uz njegovu pomoć, uspeli na severnom delu Kosova da  zadrže sve atribute države , kao što su policija, tužilaštvo, sudovi ili elektroenergetski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari