Božović: Srbija vidi EU kao bankomat 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija nije nikakav bankomat kako to režim u Srbiji vidi, nego jasno uređen sistem vrednosti i pravila koja se moraju poštovati, smatra Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora NVO Akademija za razvoj demokratije.

S druge strane, Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, u odgovoru na pitanje da li je Srbiji više stalo da dođe do evropskih fondova i uzme na taj način novac nego što im je cilj da se rukovodeći se evropskim vrednostima zatvore poglavlja i priključi se EU, ukazuje na odgovornost EU i nedostatak jasnije perspektive priključenja.

Kako kaže Grubješić za Danas, nedostatak jasnije perspektive ulaska u EU stvorio je prostor za vođenje politike formalnog približavanja Zapadu, uz istovremeno pragmatično gledanje na Istok, naročito kroz snažniju saradnju s Kinom i tradicionalno dobre odnose s Rusijom.

– Jasne poruke iz EU, a ne ritualna ponavljanja o „evropskoj perspektivi“ doprinela bi i većoj podršci građana Srbije, koja se godinama kreće oko 50 odsto. Snažnije prisustvo i angažovanje EU smanjilo bi rizik od alternativnih eksternih uticaja koji se ne opterećuju previše vladavinom prava i demokratijom, a to jesu osnovne evropske vrednosti. Sredstva koja se kroz IPA izdvajaju za Srbiju i ostale kandidate daleko su manja od onih koje dobijaju članice i nedovoljna za pripremu za punopravno članstvo i smanjenje jaza u razvijenosti. Primera radi, Hrvatska iz novog evropskog budzeta dobija 12,6 milijardi evra, plus 9,4 milijarde evra iz Fonda za oporavak, od čega je 5,9 milijardi evra bespovratne pomoći. Zato je neophodno da strukturni fondovi EU, poput regionalnog i poljoprivrednog, budu dostupni i pre članstva, kao što je i predviđeno u novoj metodologiji proširenja – zaključuje Suzana Grubješić.

– Prošlo je gotovo godinu i po dana od kako je Srbija otvorila poslednje pregovaračko poglavlje. Već 18 meseci proces evropskih integracija je blokiran. Srbija očigledno nije ozbiljno shvatila upozorenja da nova metodologija pristupanja EU koja je usvojena pre više od godinu dana podrazumeva da su demokratija, vladavina prava, ljudska prava i slobode i nezavisnost institucija najvažniji kriterijumi za pristupanje i očigledno da oni koji vode proces evropskih integracija u Srbiji nemaju dovoljno znanja i sposobnosti ali i političke volje da se prilagode novoj metodologiji pristupanja. Bez toga neće biti ni nastavka evropskih integracija, ali ni fondova ni investicija, tako da ta računica, ukoliko je vlast ima, neće biti isplativa i vrlo brzo će se pokazati kao još jedna promašena strategija koja košta građane i Srbiju – ističe za Danas Balša Božović.

Nije nikakva tajna, dodaje on, da Srbija mora da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, pa ne znam kome vlast misli da se inati ovakvim ponašanjem?

– Možemo mi razvijati odnose sa Kinom i Rusijom, to nam niko ne brani, ali ne nauštrb našeg najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera, a to je EU. Ne možemo u EU pod svojim uslovima i bez vladavine prava i demokratije u zemlji. Pravila za pristupanje su jasna i ista za sve. EU nije nikakav bankomat kako to režim u Srbiji vidi, nego jasno uređen sistem vrednosti i pravila koja se moraju poštovati. Uz novu metodologiju, EU treba da obezbedi i znatno već sredstva za Zapadni Balkan, na našim državama je i zadatak da se za to izbore, a to mogu uraditi samo rezultatima koji kada je u pitanju Srbija izostaju – zaključuje Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari