Božović: Talas ogromne podrške SNS mora da se strovali 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Svojevremeno sam za Slobodana Miloševića rekao da onaj koji želi sve, izgubiće sve. U prirodi stvari je da taj talas ogromne podrške mora negde da se strovali, da nestane i prestane. To je stara priča, to je u logici stvari. Ima to nešto neprirodno tu što mora da stane, kada se priroda i normalnost usprotive, komentariše za Danas sociolog kulture Ratko Božović rezultate nedavno održanih lokalnih izbora na kojima je Srpska napredna stranka osvojila više od 70 odsto glasova.

Protekle nedelje, 17. oktobra, Srpska napredna stranka osvojila je više od 70 odsto glasova na lokalnim izborima u Negotinu i Mionici.

Narodna stranka, jedina iz šire prepoznatljivog opozicionog spektra koja je izašla na te izbore, izrazila je sumnju u rezultate izbora u Negotinu, ukazujući na veliki broj nevažećih listića na kojima je bila zaokružena upravo njihova lista.

Istovremeno, izborni dan u Negotinu protekao je uz incidente i razmenu optužbi Narodne stranke i SNS.

Narodna stranka saopštila je tokom dana da su njeni članovi biračkih odbora u toku dana privođeni bez ikakvog osnova i, kako su rekli, na taj način sklanjani sa biračkih mesta kako bi se omogućila krađa glasova.

Iz SNS su, s druge strane, optužili članove Narodne stranke da su zastrašivali građane i ometali proces glasanja.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da su lokalni izbori u Negotinu, na kojima je ta stranka samostalno osvojila oko 13 odsto glasova, pokazali da bi jedinstvena opozicija mogla da ostvari dobar rezultat na izborima najavljenim za april 2022. godine.

Na pitanje da li je moguće da opozicija na predstojećim izborima naredne godine obori talas popularnosti koji vladajući režim Aleksandra Vučića dominantno zauzima, Ratko Božović kaže da sve što je do sada radila opozicija je traljavo i nekoherentno, odnosno neadekvatno.

Božović: Talas ogromne podrške SNS mora da se strovali 2
Foto: Medija centar

– Čini mi se da ovde sam život mora da brani vrednosti života i vrednosti uopšte. Računam na te mikro-realizacije odozdo, na taj mikro svet, koji pokušava da bude u dobroj percepciji, kako živi i kako bi mogao da živi. To je vrlo važno. Kao što znate taj dim propagande je ovde potpuno obnevideo ljude. Mnogi su imali iluziju preko režimskih medija i ideologije, ali oni tu nisu videli, zapravo, ništa. Pitanje je i problem je da se omogući da se stvari vide, a ne samo da se gledaju, nego da se vide, jer velika je razlika između gledati i videti. Bez umnog gledanja nema viđenja stvari, nema ničega – ističe sagovornik Danasa.

Od samog početka, dodaje on, neprekidno smatra da je najveći problem, koji opozicionari nisu videli, predstavlja to da se preko državnih medija i njihovih tabloida dobijaju izbori, kao i održanje na vlasti.

– To je ono što je trebalo dovesti u pitanje. I konačno tražiti da se sve ovo oko izbora radi po zakonu. Prosto, ako se to ne radi po zakonu, onda imamo ovo čemu sada svedočimo u novo osvojenim oazama. Vidite, oni su ti koji hoće sve ili ništa, a ako se hoće sve ili ništa, onda je ništa neminovno – ističe Božović.

Nema insistiranja na odlaganju pobede, smatra on, jer to odlaganje nikako ne ide  u prilog zalaganju za promene.

Božović: Talas ogromne podrške SNS mora da se strovali 3
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Odlaganje je još jedno dugo putovanje u noć. Mislim da bi to moglo da se ubrza. Sve je u velikom ubrzanju. I ta magla propagande koja je sve zamračila, a konačno i nešto što je odgovor na sve to. Čekanja više nema. I ova silna nagađanja, kako ćemo, sa kim ćemo, o čemu ćemo… Oni koji su spremni da izvrše jednu promenu moraju biti zajedno. Istovremeno, jedna opoziciona kolona je nemoguća. Dve kolone su neminovne, jedna ekstremna i sama, nacionalistička, i druga koja je građanska – kaže Ratko Božović.

Prema njegovim rečima, svet u unutrašnjosti ne zna ništa šta se dešava u Beogradu.

– Imate, s druge strane, proganjanje lidera pojedinih, kao da iza njih ne stoje neki građani i neki ljudi. Mediji nisu usmereni samo na vladajuću elitu, već na građane, ljude koji podržavaju, koji su pristalice. To je, takođe, nesporazum, to mora drugačije da se postavi. Ponavljam, važno je da ljudi znaju, pa tek onda da se opredele. Koristiti njihovu neobrazovanost, neznanje i neinformisanost da se dobiju glasovi, to je istorijska sramota – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari