Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc rekao je juče pred Savetom bezbednosti UN da je neophodno da Srbija pojača napore za nalaženje i hapšenje preostalih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. U redovnom izveštaju Savetu bezbednosti, Bramerc je izjavio je da su u proteklih šest meseci vlasti Srbije nastavile sa operativnim aktivnostima za hapšenje Mladića i Hadžića, ali da su one dale „par opipljivijih rezultata“. Bramerc je rekao i da taj sud i srpske vlasti rade pod pretpostavkom da je ha Mladić i dalje živ i smatraju da se on krije u regionu.

Stoga je neophodno da Beograd razmotri sadašnji način potrage, proširi istragu i pojača napore da se Mladić nađe i uhapsi. On je podvukao da je „ zatražio od srpskih vlasti da osnaže napore u potrazi tako što će proširiti istragu, pojačati operacije pretraživanja i povećati svoje operativne kapacitete“.

Bramerc je konstatovao da je Srbija u proteklih šest meseci nastavila da sarađuje sa Tužilaštvom u omogućavanju pristupa dokumentima, svedocima i arhivama i da toj saradnji „sada nema otvorenih pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari