"Brate, dobrodošao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše": Dodik poručio Vulinu 1Foto: MOD (arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je uvođenje američkih sankcija direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandru Vulinu, ocenivši da su one znak da je Vulin radio i radi u korist svoje države i svog naroda.

Na pitanje da prokomentariše stavljanje Vulina na američku „crnu listu“, Dodik je rekao da je to „nagrada za njegov patriotizam i istrajanost u očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom“.

„Svako ko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj. Aleksandar Vulin je za SAD ’kriv’, jer je ostao prinicipijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba“, naveo je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Prema njegovim rečima, i sam se našao na udaru američkih sankcija, jer je, kao je naveo, Republika Srpska bila protiv uvođenja sankcija Rusiji i zastupala neutralan stav.

Dodao je da se zbog toga „oseća veoma dobro“, a Vulinu je poručio „Brate, dobrodošao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše“.

Vulin je stavljen na američku „crnu listu“ zbog, kako je obrazloženo, umešanosti u „međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“.

Dodik je dva puta stavljen na američku „crnu listu“, prvi put 2017. goidne zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a potom su mu SAD uvele dodatne sankcije u januaru prošle godine, zbog umešanosti u koruptivne radnje i podrivanje Dejtonskog sporazuma.

Dodiku je sankcije uvela i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari