Bregu: Zajedničko regionalno tržište dobija široko priznanje i podršku 1Foto:(BETAPHOTO/RCC/ARI MEDIA/EV)

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište dobijaju široko priznanje i podršku.

„Napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište dobijaju široko priznanje i podršku, izmedju ostalog i na nedavnom sastanku ministara spoljnih poslova i razvoja G7, gde su lideri podržali dalji napredak regionalne saradnje kroz Zajedničko regionalno tržište, Zeleni plan i Berlinski proces“, rekla je Bregu na otvaranju današnjeg Prvog koordinacijskog sastanka donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta.

Cilj uvodnog koordinacijskog sastanka donatora je podizanje svesti o ključnim reformama politika kako bi se ujedinili napori na ostvarivanju maksimalnih rezultata u ambicioznom vremenskom okviru od naredne četiri godine, saopšteno je iz RCC.

Proces koordinacije donatora će se nastaviti kasnije tokom godine, kako bi se detaljno utvrdile potrebe za sektorskim ulaganjima, naročito u okviru agendi za digitalnu transformaciju, industriju i inovacije.

„Vlade u regionu bi trebalo da predlože konkretna ulaganja koja su potrebna da bi Jedinstveno tržište postalo stvarnost na Zapadni Balkan. Ponovo izražavamo našu potpunu spremnost da podržimo zapadnobalkansku šestorku u ovom pothvatu“, dodala je Bregu.

Iz RCC navode da nacionalni resursi nikada neće biti dovoljni za ekonomski oporavak regiona te da su pored podrške Evropske unije za održiv razvoj potrebni partneri i donatori.

Na prvom Koordinacijskom sastanku donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta okupili su se ministri iz ekonomija Zapadnog Balkana, predstavnici donatorske zajednice, medjunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora, kao i zvaničnici CEFTA-e i predstavnici Evropske komisije koji su iskazali interes za potpuno učešće u ostvarivanju ciljeva CRM agende, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari