Postignuti dogovori Beograda i Prištine moraju biti sprovedeni, a ne menjani – izjavila je za Danas Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton, povodom najave srpskih državnih zvaničnika da će tražiti izmenu dogovora o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, koji je postignut 24. marta kao uslov da Srbija dobije status kandidata za pridruživanje EU.


Dejan Pavićević, šef tima Vlade Srbije za nastavak dijaloga s Prištinom, najavio je juče da će primena ovog sporazuma „početi za dve nedelje formiranjem implementacionih grupa u Briselu“ i ponovio da će Beograd „zahtevati da Euleks na prelazima ima izvršnu ulogu“.

S izmenom ili bez nje, Srbi sa severa KiM ne prihvataju odluku Vlade Srbije da primeni sporazum o prelazima. Iako je neslaganje s potezima Beograda tiše nego u vreme vlade Mirka Cvetkovića, kosovski Srbi će na beogradsko pismo sa Pavićevićevim potpisom o zajedničkoj kontroli prelaza, koje je ove nedelje uručeno Evropskoj komisiji, odgovoriti pokretanjem inicijative pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti sporazuma, kao i zahtevima za sastanak s državnim vrhom – novim pregovaračem Dejanom Pavićevićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Udruženja kosovskih Srba „Stara Srbija“, Društvo srpsko-slovenske solidarnosti i „Otadžbina“, koja su novom državnom vrhu pre dva meseca predala peticiju sa 27.000 potpisa građana protiv briselskih sporazuma, tražiće od Ustavnog suda da ispita njihovu ustavnost. Prema saznanjima našeg lista, Ustavnom sudu uskoro bi istim povodom trebalo da se obrati i poslanički klub DSS u Skupštini Srbije.

Predsednici četiri srpske opštine sa severa KiM, od kojih su dvojica članovi SNS, kažu da su o sprovođenju dogovora saznali iz medija. Oni su najavili da će od državnih vlasti tražiti uvid u pismo o primeni integrisanog upravljanja prelazima i objašnjenje šta to u praksi znači, jer je „u suprotnosti sa onim što su čuli od direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina i drugih vladinih predstavnika, koji su im obećali da će raditi zajednički i biti obavešteni o svim potezima Beograda“.

– Ovaj sporazum je protiv Ustava i vitalnih interesa srpskog naroda. Moraćemo da koristimo lična dokumenta i vozačke dozvole samoproglašene kosovske države, što je početak asimilacije. Primena ovog sporazuma značila bi faktičko priznavanje kosovske nezavisnosti. Zbog toga smo poslednjih godinu dana na barikadama protestovali protiv albanskih policajaca i carinika – izjavio je za Danas Milan Ivanović, predsednik SNS severnog KiM.

On kaže da Srbima na severu nije ništa objašnjeno, niti je na poslednjem sastanku s Vulinom primena ovog sporazuma pomenuta.

– Vučić priča da su to međunarodni sporazumi koji moraju da se poštuju, a Kosovo nije međunarodno priznata država. To je i mimo predizbornih obećanja SNS i predsednika Nikolića, koji je tvrdio da će poništiti sporazume iz Brisela. Nikolić je obećao da se neće kriti iza „političkog anonimusa“ Borislava Stefanovića, a sad se krije iza još većeg – ističe Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije.

Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga i član DS, kaže za Danas da je sporazum o prelazima neprihvatljiv i da su, pored zahteva za ocenu ustavnosti spornih dogovora, „građani na severu KiM spremni da se mirno suprotstave njihovom sprovođenju“.

Drecun: Ozbiljno državničko ponašanje

Aleksandar Vulin bio je „prezauzet“ da bi za Danas pojasnio poteze vlade. Milovan Drecun, član SNS i predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, tvrdi da nije reč o izneverenim predizbornim obećanjima, nego o „ozbiljnom državničkom ponašanju i kontinuitetu politike bez obzira na promenu vlasti“. Drecun kaže za Danas da bi „Srbija bila neozbiljna kada bi odbila sprovođenje sporazuma koje je prethodna vlast postigla s Prištinom pod okriljem Brisela, jer bi to imalo ozbiljne posledice“. I on najavljuje „doradu“ dogovora o prelazima.

Stefanović: Samo detaljnije preciziranje

Bivši glavni srpski pregovarač s Prištinom Borislav Stefanović ne želi da komentariše najave svog naslednika na toj dužnosti i saradnika u prethodnom dijalogu Dejana Pavićevića da su neki elementi sporazuma o prelazima „vrlo nepovoljni za Srbiju“, pre svega prisustvo kosovskih carinika na prelazima Jarinje i Brnjak, plus nejasna uloga Euleksa na tim prelazima, što nova vlada sada pokušava da ispravi. Stefanović kaže da „izmene nisu moguće, nego samo njihovo detaljnije preciziranje“, a da je „iz dogovora jasno da na prelazima nema državnih simbola i da Euleks ima izvršnu funkciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari