Brisel neće zameriti nabavku migova Beogradu 1Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET

Isporuka ruskih migova Srbiji ne bi trebalo da izazove veće nezadovoljstvo zvaničnog Brisela, niti da znatnije ugrozi dalji proces evropske integracije naše države, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku i diplomate.

Pojedini naši sagovornici ističu da je ta nabavka pre svega „spektakl za domaću javnost“, dok predstavnici briselske administracije za sada ne žele da javno komentarišu dolazak letelica iz Rusije.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično komentarišu da će u okvirima EU nabavka ruske vojne tehnologije proći „uglavnom nezapaženo“ jer Srbija nabavlja „zanemarljiv broj migova“. „Situacija bi, svakako, bila drugačija da u Srbiju stiže 50 ili stotinu ruskih aviona, ali ovako maltene niko u Evropi neće obratiti pažnju na isporuku. Bivša SFRJ je imala oko 400 borbenih aviona, pa opet nije opstala i raspala se, tako da se Srbija sa skromnim brojem tih letelica ne doživljava kao pretnja bilo kome“, ističu naši sagovornici.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fonda, navodi za Danas da isporuka migova neće uticati na evropski put Srbije jer je „u pitanju obična nabavka opreme koja će imati rok trajanja od samo deset godina“.

– Nabavka je više medijski spektakl za domaću upotrebu. Međutim, sveukupni nivo odnosa Srbije sa Ruskom Federacijom u momentu kada prema Rusiji važe restriktivne mere Evropske unije je u izazov u kontekstu Poglavlja 31, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, smatra Novaković.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, kaže za Danas da Srbija neće imati većih problema sa Briselom zbog nabavke ruskih letelica.

– Mislim da briselska administracija, a ni najznačajnije države članice EU neće zameriti Beogradu zbog nabavke migova. Moguće je, s druge strane, da to neće biti po volji baltičkim zemljama, ali, recimo, Nemačka se neće protiviti, budući da se ruska vojna tehnologija temelji i na Simensovoj elektronici. Srbija će zahvaljujući migovima steći kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, što je dobro, ali nećemo mi zahvaljujući tome postati neka velika vojna sila, niti se bilo koja zemlja na Balkanu može nazvati vojnom silom, konstatuje Anđelković.

Kako je preneo ruski portal Sputnjik, isporuka je krenula juče iz Avijacijskog zavoda u Luhovicima blizu Moskve. U prvom avionu „Antonov 124“ koji stiže u Srbiju su delovi dva MiG-a 29, koje su za potrebe leta rastavili ruski tehničari. Zbog veoma osetljivog posla oko utovara, avion nije poleteo u zakazano vreme. U širokom prstenu oko aerodroma Batajnica zabranjena je upotreba fotoaparata i kamera. Dolazak zvaničnika Srbije i predstavnika ambasade Ruske Federacije nije planiran, a „migove“ će dočekati nekolicina oficira Vojske Srbije i tehničari koji će raditi na njihovom sklapanju, zajedno sa kolegama koji stižu iz Rusije.

Plan je da svi delovi šest lovaca budu dopremljeni do petka, 6. oktobra, a spektakularna premijera biće organizovana 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda. Pojedini mediji tvrde da će tom događaju prisustvovati i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije juče želeo detaljnije da govori o isporuci migova, već će o tome govoriti kada stigne „nešto što smo dobili, a nešto što smo platili“, prenosi FoNet. Pre nekoliko godina defakto nismo ni imali ratno vazduhoplovstvo, a kupili smo devet helikoptera od Nemaca i Francuza, dva ruska helikoptera, osnažujemo vazduhoplovstvo, a posle i protivvazdušnu odbranu, rekao je Vučić.

Sreto Malinović: Veliki troškovi modernizacije

– Isporukom ruskih migova dvogodišnja medijska rašomonijada počinje da dobija i medijske obrise. Ti avioni stižu ofarbani u boje srpske zastave i rasklopljeni, što je po pravilu poslednji korak prilikom dovođenja u operativnu funkciju, ali ne očekujem da će oni biti u stanju da lete ko zna koliko dugo, komentariše za Danas Sreto Malinović, general u penziji i funkcioner Demokratske stranke.

Malinović kaže da sve što se trenutno radi u vezi sa migovima prestavlja „šou za javnost“, odnosno da se želi poručiti: „Evo ih, konačno su tu“, ali da ostaje nepoznanica šta sve obuhvata ugovor o njihovoj isporuci, odnosno na šta se sve Srbija obavezala, kao i koliki će biti troškovi remonta, rezervnih delova, modernizacija… „Modernizacija bi, bez sumnje, nosila velike troškove, a što se tiče 20. oktobra kao dana za prikazivanje migova, to je, takođe, deo kampanje srpskih vlasti namenjene domaćoj javnosti i ostaje da vidimo koliko vremena će proći pre nego što ti migovi zaista i polete. Letelice stižu rasklopljene, a neke od njih će biti i vraćene u Rusiju, gde će biti iznova sklapane i rasklapane, pa ne očekujem da pre leta 2018. one bude operativne“, smatra sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari