Britanska ambasada: Srbija i Kosovo sami odlučuju o ishodu dijaloga 1Foto: Pixabay/RGY23

Ambasada Velike Britanije u Beogradu je odgovorila da je na Srbiji i Kosovu da odluče o ishodu dijaloga na upit Radija slobodna Evropa da li ta država podržava stav koji je izneo nemački kancelar Olaf Šolc da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova.

„Velika Britanija priznaje Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu. Snažno podržavamo dijalog koji predvodi EU, a na Srbiji i Kosovu je da odluče o ishodu ovog procesa od kojeg očekujemo da će dovesti do sveobuhvatnog sporazuma na dobrobit naroda obe države“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru francuske ambasade u Srbiji navedeno je da Francuska u potpunosti podržava trenutne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u posredovanju dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem postizanja konačnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

„S tim u vezi pozdravljamo sastanak koji je organizovan na inicijativu nemačkog kancelara“, navela je ambasada Francuske u Beogradu.

Nemački kancelar Olaf Šolc je nakon susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem pre dva dana izjavio da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

Šolc je tada u Berlinu razgovarao u odvojenim susretima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nakon razgovora sa Vučićem više nije pominjao priznanje već sveobuhvatni sporazum.

Francuska je takođe među zemljama EU koje su priznale nezavisnost Kosova proglašeno 2008. godine. Kosovo od 27 članica EU nije priznalo samo pet država. Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz posredstvo EU, počeli su 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.