Britanski stručnjak: Samo su dva moguća rešenja za Kosovo 1foto (BETAPHOTO/European Council)

Profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms-Ker Lindzi izjavio je za portal Juropijan vestern Balkans da postoje dva moguća rešenje za kosovsko pitanje, podela ili snažna autonomija za srpsku zajednicu, mada je za žaljenje što postoje glasovi protiv oba ta rešenja.

Moje mišljenje je da, iako sam duboko zabrinut zbog načina na koji je Kosovo proglasilo nezavisnost, u krajnjoj liniji svaki proces normalizacije, ili kako god mi želimo da ga nazovemo, moraće da vidi da Srbija prihvati nezavisno Kosovo.

Ono što smo videli 2008. godine bio je duboko nepravedan, loše vođen proces i nije bilo nikakvog stvarnog pokušaja da se Srbiji „proda“ ideja nezavisnog Kosova, ocenio je Lindzi.

Prema njegovim rečima, nije bio uložen bilo kakav napor da se pronađe izvodljiv kompromis.

Sada, kada je sve rečeno, verujem da je u interesu svih da idemo dalje. Nezavisno Kosovo nije dobro samo za Kosovo, već i za Srbiju. Pitanje je kako to Srbija može da prihvati? To je ključno pitanje za koje mislim da se ne rešava, predočio je Lindzi.

Lindzi je ocenio da model dve Nemačke, o kojem se priča, ne može da funkcioniše.

Taj model predviđa da Srbija prihvati Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ali da ga ne priznaje kao nezavisnu državu. Iskreno, to za Srbiju nema nikakvu vrednost, rekao je Lindzi.

On smatra da bi za Srbiju bilo bolje da samo prihvati nezavisnost Kosova, nego da prihvati model po kojem Kosovo priznaje ostatak sveta, osim nje, jer u tom slučaju izgleda „jadno i prilično glupo“.

Lindzi je ukazao da je propuštena prilika pre nekoliko godina, kada je bio „interesantan dijalog“ predsednika Alekandra Vučića i premijera Hašima Tačija i kada su Berlin i London odbacili neke „interesantne ideje koje su bile na stolu“.

Znam da je bilo frustracija u Beogradu i Prištini – i to sa pravom, dodao je Lindzi, koji navodi da će biti neophodan nekakav kompromis između dve strane.

Mislim da je realnost da će se to završiti sa nezavisnošću Kosova, pa zato treba videti šta se može ponuditi Srbiji da to prihvati. Dve su očigledne opcije, ukazuje Lindzi pominjući kao rešenja podelu i automoniju za Kosovske Srbe.

Podela se može ozvaničiti dogovorenom demarkacijom granica ili na način kako je to u slučaju Severne Irske. To je situacija u kojoj je sever Kosova pod kontrolom Srbije i svako mora da prihvati da je to realnost na terenu, naglasio je on.

Ukoliko to nije opcija, rekao je Lindzi, alternativa je da se uspostvi neka vrsta autonomije za kosovske Srbe, ili drugačije rečeno realizacija Zajednice srpskih opština.

Ono što je za žaljenje jeste da imate glasove koji žele da spreče obe opcije. Ljudi kažu ne možemo da imamo tertitorijalna prilagođavanja. U redu, ali hajde da vidimo opcije koje će Srbima dati značajnu autonomiju u okviru Kosova, nešto što je Beograd spreman za prihvati.

Onda imate da drugi govore da je to protivno ustavu. Kao da ne žele ili nisu zainteresovani za održivo rešenje, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari