Brkić: Sindikati nemaju šta da traže na izborima 1Foto: Medija centar Beograd

Sindikati nemaju šta da traže na parlamentarnim izborima pošto je vreme radničke klase na vlasti davno prošlo, a jedino što mogu da urade je da budu simpatizeri neke levičarske partije mada je teško biti simpatizer bilo koje leve partije u Srbiji, ocenio je novinar Miša Brkić.

On je za portal Nezavisnost.org ocenio da je bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević „zabio glogov kolac“ u sindikalni pokret u Srbiji koji se po njegovim rečima, od tada nije oporavio.

„Zatvorio je fabrike i radnike poslao na ratište. Radnike je pretvorio u topovsko meso, što su oni mirno prihvatili, i od tad se radnički pokret u Srbiji nije oporavio. Uticaj sankcija, međunarodne izolacije Srbije i rata koji je vodio Miloševićev režim na svest radničke klase i sindikalni pokret nikad nije do kraja rasvetljen“, naveo je novinar.

Brkić je ocenio da sindikati u Srbiji nikad nisu uspeli da artikuliše poziciju radnika u tranziciji i modernizaciji zemlje.

„To što danas nude sindikati bilo je aktuelno između dva svetska rata. Sindikalni lideri već 20 godina razmišljaju na stari način da radnička klasa treba da bude na vlasti. Ali, okolnosti su se promenile, Srbija je počela da gradi kakav-takav kapitalizam, ali sindikati nisu našli razlog postojanja tradicionalne radničke organizacije“, naveo je Brkić.

Komentarišući odnos poslodavaca prema sindikatima u Srbiji, Brkić je rekao da „nisu svi poslodavci zli, niti su svi radnici uplašeni jer im nije dozvoljeno sindikalno organizovanje“.

„U Srbiju sve više dolaze strane kompanije iz država koje imaju potpuno drugačiju radnu etiku i shvatanje rada. Južna Koreja nije svojevremeno bila ekonomski tigar Dalekog istoka zato što su sindikati određivali uslove rada i minimalne nadnice. Kad južnokorejska kompanija otvori pogone u Srbiji njen menadžment donosi njihove standarde rada i ne gleda bagonaklono na sindikalno organizovanje i razmaženost srpske radničke klase“, ocenio je Brkić.

Dodao je da je u Srbiji „veoma izraženo pogrešno uverenje da imamo visokorazvijenu privredu i da možemo da biramo poslove i poslodavce“.

„Kod nas se teško probija shvatanje da radnici nisu ‘centar sveta’ i da se oko njih ne vrti ekonomija. Mi nikako da prihvatimo da su poslodavci ti koji određuju pravila u svojim kompanijama, a radnici ih prihvataju ili ne u zavisnosti da li su njima zadovoljni ili ne“, naveo je Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari