Brnabić: Da su rezolucije EP obavezujuće, Srbija bi do sada bila ozbiljno kažnjavana 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji, da su te rezolucije neobavezujuće.

„Ukoliko bi one bile obavezujuće, Srbija bi do sada bila kažnjena ozbiljno već pet puta. U ranijim rezolucijama, samo u prošloj godini, tražili su od Srbije da prestane da krši ‘ustavni poredak Republike Kosovo’ i odmah je prizna kao suverenu nezavisnu državu“, rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Tim rezolucijama, prema njenim rečima, pozvali su pet država EU koje ne priznaju Kosovo, da priznaju njegovu nezavisnost, kao i Evropsku komisiju da prekine pregovore sa Srbijom i njene evropske integracije ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

„I ništa se nije desilo. To je taj deo da su one neobavezujuće“, rekla je Brnabić, dodajući da niko od građana Srbije neće moći da bude kažnjen na bilo koji način.

Ona je ocenila usvajanje te rezolucije predstavlja „vrstu ogromnog pritiska i pokušaj destabilizacije“, dodajući da je pitanje na osnovu čega je ona usvojena, jer Evropski parlament nije sačekao konačnu verziju posmatračke misije ODIHR-a.

Upitana o večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku, na kojoj će tema biti situacija na Kosovu, Brnabić je ocenila da će to biti jedna od najvažnijih sednica tog tela i „istorijski trenutak za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Premijerka je navela da je sednica zakazana manje od 24 sata od kada je Srbija to zatražila i dodala da je razlog za to jer takav zahtev nije upućivala za svaku eskalaciju, već u trenutku „kada je svima potpuno jasno da Kurti želi praktično samo etničko čišćenje teritorije Kosova i Metohije“.

„Mislim da će večeras narativ, govor predsednika Aleksandra Vučića, biti potpuno drugačiji“, rekla je Brnabić i navela da će Vučić koristiti termine i izraze koje do sada nije i koji će pokazati „koliko su nemogući uslovi života za Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari