Brnabić gubi pravo na vilu na Dedinju: Koliki rok ima za iseljenje? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Bivša premijerka, a buduća predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić morala bi da napusti vilu u kojoj stanuje, a koja je nekada pripadala Jovanki Broz. Ukoliko bude po zakonu, ima rok od šest meseci da se iseli.

Nakon što bude i zvanično izabrana za novu predsednicu Skupštine Srbije, što se može očekivati u ponedeljak, za kada je zakazano zasedanje parlamenta, Ana Brnabić trebalo bi da napusti vilu od 750 kvadrata na Dedinju.

Naime, prema važećoj Uredbi, ova vila u koju se Brnabić uselila 2020. godine, ima status rezidencijalnog objekta, a kako piše u pometnutom dokumentu, tu mogu živeti predsednik države i predsednik vlade.

Obično se funkcionerima koji žive u državnim vilama daje rok od šest meseci da iz njih izađu.

Brnabić se u Jovankinu vilu uselila u novembru 2020, nedugo nakon što je po drugi put izabrana za premijerku. Baš uoči njenog useljenja, vila je u celosti rekonstruisana.

Taj objekat u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je do smrti živela Titova udovica Jovanka Broz, decenijama je propadao. Iako je bila najavljena prodaja, zbog izuzetno velikih troškova rekonstrukcije, godinu dana pre reizbora Ane Brnabić na mesto premijerke, započelo je njegovo renoviranje.

Svaki delić fasade, krova, stolarije je pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, i okolne trotoare…Da vila izgleda lepo nije tajna, ali koliko je potrešeno na njenu rekonstrukciju – jeste. U medijima su se pojavljivale cifre od 30 do 50 miliona dinara, pa sve do 2,5 miliona evra.

Da bi Brnabić uopšte mogla da boravi u vili moralo je da dođe do promene Uredbe, koju je lično potpisala aktuelna premijerka.

Prema do tada važećoj Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, objekat na Dedinju je imao status „reprezentativne zgrade koja se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju“.

Po izboru nove Vlade, međutim, Uredba je promenjena, a vila u Kneza Aleksandra Karađorđevića postala je rezidencija, odnosno mesto za boravak premijera i predsednika države. Time su ispunjeni i pravni uslovi da se u taj velelepni objekat useli Ana Brnabić sa članovima svoje porodice.

U svom vlasništvu Brnabić već ima stan na Dedinju, površine od čak 328 kvadrata. Pre nego što se preselila u vilu, ona je govorila da ona o selidbi ne odlučuje.

U slučaju da ipak poželi da ostane u ovom objektu, ne treba isključiti ni mogućnost da se pribegne receptu koji je primenjen u slučaju Tomislava Nikolića, koji formalno obavlja funkciju predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, i promeni važeći propis.

Nikolić je kao šef države pet godina živeo u predsedničkoj vili u Užičkoj 23. Nakon isteka mandata Nikolić se iz te vile nije iselio i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

Tako je objekat u Užičkoj 23 koji imao status rezidencije za predsednika države određen „za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinomi (što je Tomislav Nikolić) i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari