Tehička premijerka se hvali ispunjavanjem dve preporuke ODIHR 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Tehničak premijerka Ana Brnabić inicirala je juče održavanje sastanka sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i delegacijom Evropske unije u Srbiji, predvođenih ambasadorima Janom Bratuom i Emanuelom Žiofreom, kako bi zajedno sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandrom Martinovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem predstavila šta je sve urađeno od 2012. do danas na ažuriranju biračkog spiska u Srbiji i kreiranju što transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako se dodaje, Brnabić je informisala međunarodne partnere da je Vlada već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je juče  poslata molba Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kako bi uputili i jednog tehničkog eksperta i stručnu osobu koja će pomagati oko daljeg unapređenja jedinstvenog biračkog spiska i što jasnijeg uvida u isti, zarad što većeg podizanja poverenja javnosti, a sve u skladu sa Zakonima Srbije.

“Premijerka je sa zadovoljstvom izvestila sagovornike da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo mere radi implementacije preporuke 13 koja se tiče potpunog obezbeđivanja prava svih izbornih aktera da pristupe i koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima. Povodom te preporuke iz Izveštaja ODIHR, ona je u potpunosti ispunjena tako što je rešenjem ministra MDULS uspostavljen mehanizam za kontrolu dostupnosti objekata u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave u toku izborne kampanje svim učesnicima izbornog procesa, što je juče i objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije. Navedenim rešenjem ovlašćeni su zaposleni u MDULS da prime prigovore u slučaju eventualnih nepravilnosti, da postupe prema istim, te da u direktnom kontaktu sa rukovodstvom opštine ili grada reše nastalu situaciju”, saopšteno je.

Navodi se i da je implementirana preporuka 23 koja se tiče obezbeđivanja adekvatnog prostora za biračka mesta radi sprečavanja prenatrpanosti, osiguranja tajnosti glasanja i omogućavanja lakog nezavisnog pristupa za birače sa fizičkim invaliditetom.

“MDULS je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta”, piše u saopštenju.

I navodi da je ambasador EU Emanuele Žiofre podvukao značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira.

“On je izrazio zahvalnost predsednici Vlade na brzom ponovnom sazivanju interresornog foruma, kako bi se odgovorilo na preporuke i zatražila tehnička pomoć od ODIHR-a. Istakao je potrebu za smislenim i inkluzivnim procesom, koji će uključiti sve relevantne aktere, kako bi se povećalo poverenje javnosti”, saopšteno je iz kabineta Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari