SEDNICA VLADE SRBIJEfoto BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brbabić izjavila je da je primena postojećih sporazuma jedino što žele Srbi sa Kosova i Metohije, te istakla da je Beograd u razgovorima sa Prištinom u Briselu pokazao koliko je duboko posvećen miru, stabilnosti i kompromisu, dok šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je problem u kosovskoj vlasti.

Brnabićeva kaže da Srbi sa Kosova i Metohije insistiraju na punoj vladavini prava, te da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sinoćnjem sastanku još jednom zamolio da ne nasedaju na provokacije.

„Stabilnost i mir su jedino što može da obezbedi prostor za prosperitet na Zapadnom Balkanu. Teško je to održati, ali smo do sada uspevali“, rekla je Brnabićeva na prezentaciji „Bele knjige“ Saveta stranih investitora u Srbiji.

Govoreći o stranim investicijama i rizicima za reputacioni rejting Srbije nakon izbijanja rata u Ukrajini i odluke Beograda da ne uvodi sankcije Moskvi, Brnabićeva je navela da je bilo problema, ali da su oni rešeni.

„Spremili smo dokument koji objašnjava poziciju Srbije i poslali ga svima. Mislim da je taj dokument bio dovoljano jasan, pa nemamo odustajanja od investicija. Naprotiv, sada imamo više investicija nego u 2021. godini, koja je bila rekordna. Izborili smo se za to da nam reputacioni rizik ne bude prepreka za privlačenje investicija“, naglasila je Brnabićeva.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u dijalogu o Kosovu problem na strani Prištine, te da ona nikada neće biti deo rešenja bez međunarodnog pritiska.

„Mi smo deo rešenja, a oni deo problema. Priština nikada neće biti deo rešenja bez međunarodnog pritiska“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dodao je da Priština misli da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti, te da je jučerašnji stav EU da je Beograd bio jedina konstruktivna strana u pregovorima „nažalost po prvi put jedna pozitivna činjenica“.

„Nadamo se da će međunarodna zajednica moći da nađe načine da zaprete Kurtiju da bude u funkciji mira i stabilnosti u regionu i da će se ipak postići neko rešenje, ali adresa za to je Priština, Srbija će se odazvati svakom sledećem pozivu, dotle EU i SAD treba da reše to pitanje sa Kurtijem“, rekao je on.

Kao uzrok svih problema na Kosovu naveo je nesprovođenje Briselskog sporazuma i povlačenje jednostranih poteza od strane Prištine.

Izrazio je nadu da je odlaganje za 48 sati primene mere kažnjavanja vozača koji nisu promenili registarske tablice sa srpskim oznakama, rok koji je prihvaćen da bi se došlo do nekih rešenja.

Srbija je, ocenjuje, juče u Briselu pokazala svima da je ozbiljan i predvidiv partner, te da postoji želja da se svi problemi rešavaju mirnim putem, iako se srpskoj strani mnogi predloži ne dopadaju.

„Nećemo povlačiti nikakve jednostrane poteze koji bi mogli da ugroze situaciju na KiM. Svima smo jasno pokazali da je uzrok svih problema na KiM nesprovođenje Briselskog sporazuma“, rekao je i ocenio da je na „delu pokušaj nametanja suvereniteta države Kosovo na severu Kosova gde to do sada nije bilo moguće niti će biti jer srpski narod to ne želi“. Ocenio je i da je Srbija faktor stabilnosti u regionu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.