Srpska lista sutra organizuje "skup svih majki i žena" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, najavljeni i protesti u školama, bolnicama i rudnicima 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Srpska lista najavila je skup za sutra u 15 časova u severnom delu Kosovske Mitrovice, saopšteno je na vanrednom obraćanju ove stranke, nakon sastanka koji su u Beogradu imali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oni su podneli ostavke nakon odluke Prištine da smeni načelnika policije za region Sever Nenada Đurića, koji je javno rekao da neće sprovoditi prištinske odluke o opomenama i kaznama onima koji ne preregistruju svoja vozila sa srpskih na tablice sa oznakama RKS – Republika Kosovo.

Srpska lista sutra organizuje "skup svih majki i žena" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, najavljeni i protesti u školama, bolnicama i rudnicima 2
Gordana Savić; foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Građanka Mitrovice Gordana Savić istakla je da da kao “zabrinuta majka, ćerka i sestra, a i u ime baka, doktorki, nastavnica” ne mogu više da trpe teror koji vrši Kurti, te poručila “da kada jedna žena kaže da je dosta to znači da više nemaju snage i želje da trpe teror”.

foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online- Nećemo da živimo u getu i da decu odgajamo u ovakvim uslovima, nego da nam se deca rađaju i školuju u dostojanstvenim uslovima, u slobodi i miru. Zato ćemo mi žene u sredu u Kosovskoj Mitrovici da se okupimo i da iskažemo ovo naše nezadovoljstvo i veliku brigu. Pre svega zbog naše dece koja su rođena na ovoj svetoj zemlji i imaju pravo da nastave da žive ovde. Ne možemo da trpimo zulum i da nam Kurti uzima novac koji nam je potreban

Uz često spominjanje dece i potomaka, ova Mitrovčanka optužila je Kurtija da im uzima „parče hleba iz usta“.


Zamolila je sve građanke da se sutra u 15 časova okupe na velikom mitingu u Kosovskoj Mitrovici i da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je nakon sastanka sa Vučićem, na kome su kaže bili i ministri i premijerka Vlade, kao i direktor Kancelarije za KiM, da su možda sinoć bili umorni, ali da kada su videli Vučićevu zabrinutost i njegovu posvećenost da reši krizu “Koju je izazvala Priština” im ništa nije teško.

Rakić je naveo i da im je Vučić preneo da je za nepostizanje sporazuma u Briselu kriv kosovski premijer Aljbin Kurti, dodavši da je to potvrdio i predstavnik EU Žozep Borelj, kao i da veruje da će isto reći i ostali predstavnici međunarodne zajednice “a ne kako često kažu da pozivaju obe strane na suzdržanost, jer je svima jasno

– Mi isto kao predsednik Vučić želimo samo mir, i mir, i mir. I molimo ih da ne dižu tenzije i ne upotrebljvaju silu protiv našeg naroda. Jasno je da svima ne odgovara da pričamo o ZSO, koja je plo dmežunarodnog dogovora, i mi Srbi sa Kosova i Metohija tražimo samo da se potpisani sporazumi sprovedu onako kako je to u Briselu dogovoreno. Želimo da živimo mirno i svoji na svome, i ne samo mi sa Severa, nego i oni sa Juga, od Leposavića do Štrpca, od Metohije do Pomoravlja. Svi žele samo da ostanu na svojim kućnim pragovima i vekovnim ognjištima.

Tri su kapi koje su prelile ćašu, kako je slikovito rekao Rakić, bile su smena Nenada Đurića, jednostrana i protivpravna odluka o registarskim tablica i formiranje Zajednice srpskih opština na koje čekaju punih deset godina.

– Naravno da to nije sve. Ivana Todosijevića su osudili samo za izgovorenu reč. Zamislite tu njihovu demokratiju kada čoveka osuđuju za izgovorenu reč. Specijalne jedinice svakodnevno maltretiraju naše majke, sestre i očeve, a mi to ne možemo da trpimo. Izgrađene su i četiri nove baze KP na Severu, zabranili su nam vakcinaciju, izbore, referendum, pucali su na Srećka Sofronijevića, Dragici Gašić ne daju da kupi hleb u 21. veku, mogu još dugo da nabrajam. Pretukli su Nenada Mitrovića, bacili molotovljev koktel na kuću Zorana Trajković, nabrajao je Rakić napovenuvši da ima “xx i bezbroj napada”.

Ti napadi su i poruka svim Srbima, pa i povratnicima, da nisu dobrodošli i da vide šta ih čeka ako se vrate, ocenio je Rakić.

– Nadam se da nećemo da morati da se branimo od Kurtijevog nasilja. Narodu je teror koji vrši Priština dosta i neće to da trpi imaćemo protest i u školama, bolnicama, rudnicima, apsolutno u svim institucijama jer nam je svega preko glave. Svakoga dana narod nas pita zašto da plaćamo “Kurijev zulum” i kažu nam da nisu ni Turcima plaćali, pa neće ni Kurtiju, rekao je predsednik SL.

Obraćanje ove stranke je obeležila i kraća rasprava novinarke KoSSeva i članice Srpske liste. Novinarka je probala da postavi pitanje, ali ju je članica ove stranke koja je više puta na konferenciji istakla da “pitanja neće biti” jer će odgovoriti biti dobijeni narednih dana situacijom na terenu. Novinarkino pitanje je bilo šta da rade vozači kojima su danas istekle registracione oznake.

Srpska lista je već organizovala jedan protest u severnoj Mitrovici 6. novembra, nakon odluke da napuštaju sve kosovske institucije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari