Brnabić i Tegeltija razgovarali o unapređenju saradnje Srbije i BiH 1Foto (arhiva): BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarali su danas u Londonu o načinima unapređenja saradnje dve zemlje.

Tegeltija je ocenio da je saradnja sa Srbijom na visokom nivou i naveo da je robna razmena dve zemlje premašila iznos od dve milijarde evra, što je najviši nivo do sada, saopštio je Savet ministara BiH.

Prema rečima Tegeltije, razgovarali su o završetku mosta „Bratoljub“ između Ljubovije i Bratunca, o nastavku projekta auto-puta Beograd-Sarajevo i daljim aktivnostima u vezi s realizacijom dogovorenih projekata sa Republikom Srpskom, kao što su izgradnja hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci, navodi se u saopštenju.

Tegeltija i Brnabić su razgovarali i o inicijativi „mali Šengen“, za koju je Republika Srpska već dala saglasnost, ali je stav o tome potrebno usaglasiti na nivou BiH.

„Iskoristio sam priliku da zahvalim Brnabić i predsedniku (Srbije) Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana“, rekao je Tegeltija.

Brnabić je pozvala Tegeltiju u zvaničnu posetu Srbiji, navodi se u saopštenju.

Brnabić i Tegeltija u Londonu su učestvovali na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Brnabić: S Palmerom sam razgovarala pre svega o BiH i Crnoj Gori

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas u Londonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom razgovarala pre svega o situaciji u BiH i Crnoj Gori.

„Razgovarali smo o situaciji u BiH i Crnoj Gori, o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji, i kako Srbija gleda na to. Ni u jednoj rečenici nismo pomenuli takse (koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije) niti novu prištinsku administraciju“, rekla je Brnabić novinarima posle sastanka s Palmerom.

Brnabić je kazala da „to možda najbolje pokazuje koliko SAD u ovom trenutku ozbiljno prate situaciju u BiH“, ali i da govori o tome da je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel „u potpunosti preuzeo“ pitanje odnosa Beograda i Prištine i daljeg dešavanja u vezi s taksama.

Navela je da je na sastanku s Palmerom, održanom na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zaključeno da je regionalna stabilnost apsolutno najvažnija tema, i politički, i ekonomski, i dodala da se Srbija i SAD slažu oko toga.

„Ne slažemo se po našim pogledima na neke od stvari, i na to šta je uzrok, a šta posledica nekih od trenutnih nestabilnosti u regionu“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

„Ali, kada govorimo o BiH i RS, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa (srpskim članom Predsedništva BiH) Miloradom Dodikom, i tu ne postoje tajne. Imamo posebne odnose sa RS, to je naše pravo i želja, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu njima“, navela je Brnabić.

Ona je prethodno razgovarala s predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem i s predsedavajućim Savetu ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Sastanak s Tegeltijom ocenila je kao „odličan“ i navela da postoji mnogo zajedničkih projekata koji su pokrenuti i koje dve strane žele da ubrzaju.

Govoreći o sastanku s Čakrabartijem, Brnabić je rekla da je Srbija trenutno šesta ili sedma zemlja po investicijama Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona je kazala da ta finansijska ustanova smatra da postoji veliki potencijal da tokom ove ili sledeće godine Srbija bude jedna od pet zemalja po investicijama te banke, o čemu je razgovarala s Čakrabartijem, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Veliki prostor za ulaganja EBRD u budućnosti će biti „zelena tranzicija“, odnosno energetska transformacija Srbije, kao i zelena ekonomija i zaštita životne sredine, navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari