Brnabić: Na jesen verovatno kreće izgradnja autoputa od Niša preko Pločnika i Prištine 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Ako nismo na terenu, ne obilazimo opštine, sela i banje, iz Beograda ne znate šta sve treba da se uradi, rekla je danas u Niškoj Banji premijerka Srbije Ana Brnabić, koja navodi da je Srbija svakim danom „sve lepša i jača“.

Brnabić je istakla da je odlučila da tri dana provede u Nišavskom okrugu, pa je u petak posetila Ražanj, Aleksinac, Merošinu i Doljevcu, a danas i sutra će Svrljig, Gadžin Han i Niš.

Verovatno krajem septembra sa visokim predstvnicima Evropske unije, krećemo da gradimo autoput od Niša preko Pločnika i Prištine, do Tirane i Drača, rekla je Brnabić novinarima, što će mnogo značiti i opštinama Prokuplje i Kuršumlija.

Mi zovemo to autoput mira, a do kraja prvog kvartala naredne godine krenuće i modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i gasovod do Bugarske, navela je ona.

Brnabić je, istakla da će za Niš posebno biti važan i veliki projekat koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio u Briselu, a to je rekonstrukcija kompletnog železničkog koridora 10.

Brnabić: Na jesen verovatno kreće izgradnja autoputa od Niša preko Pločnika i Prištine 2
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Tu su bespovratna sredstva EU između 600 i 700 miliona evra, a ceo projekat će koštati 1,8 milijardi, dodala je Brnabić.

Drago mi je što vidim sve više privatnih investitora, domaćih i stranih, da ulažu u hotele. To će ljudima koji žive ovde poboljšati kvalitet života, ali i privući više turista, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da Staro kupatilo, pored turističke, ima vrednost spomenika kulture pa su lokalne vlasti aplicirale za 15 miliona dinara za bazen 3.

Radimo polako, rešavamo probleme. Banjski turizam se konačno budi, imamo ih sve više i konkurencija je sve jača. To će nas terati da ulažemo još više, da budemo bolji i da se bolje staramo o onome što imamo.

Brnabić: Naučno-tehnološki parkovi pozicioniraju Srbiju kao zemlju talentovanih i stručnih ljudi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka u Nišu da takve ustanove treba da pozicioniraju Srbiju kao zemlju „kakva jeste“ – zemlja talentovanih, visokoobrazovanih i stručnih ljudi, a ne zemlja jeftine radne snage.

„Da svoju pamet i znanje prodaju inostranstvu za priličan novac. To će nama u budućnosti doneti brži i dinamičniji razvoj, veće plate i penzije i više novca za ulaganje u infrastrukturu“, kazala je Brnabić novinarima u Naučno-tehnološkom parku koji je otvoren pre godinu dana.

Brnabić je ocenila da su takve ustanove „mozak koji treba da vodi Srbiju u budućnost“ i „kičmeni stub“ njenog razvoja.

„U poslednje četiri godine uloženo je više od 20 miliona evra da vratimo Nišu staru slavu elektronske industrije. Niš ima fenomenalan univerzitet, odlične ljude – mlađe i starije – i bila je potrebna jedna ovakva investicija da bi se talenat zadržao i rastao“, istakla je Brnabić.

Ona je navela da je predložila gradskim vlastima da se napravi dan otvorenih vrata u Naučno-tehnološkom parku, kako bi građani mogli da ga posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari