Brnabić: Ne znam da je 24. februar rok za prvi dogovor u dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da ne zna za 24. februar kao rok za, kako se pisalo u medijima, „prvi dogovor u dijalogu Beograda i Prištine“.

„Što se tiče ovog datuma, ja ne znam za taj datum, ali bih ponovila pitanje koje je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – gde ta ‘batina’ stoji u međunarodnom pravu, ili u povelji Ujedinjenih nacija“, upitala je Brnabić u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink.

Premijerka je istakla i da taj način „neće moći“ da se razgovara sa Srbijom i ističe da takvim razgovorima nije prisustvovala od kada je postala predsednica vlade 2017. godine.

„Čak sam tad možda imala i neprijatnije razgovore nego danas. Mislim da su tokom ovih pet godina i oni malo promenili svoju retoriku prema Srbiji, svoj stav na tim sastancima. Zaista jesu prilično korektni. Mi se u mnogim stvarima ne slažemo, u nekim ključnim stvarima se ne slažemo, ali imamo korektne odnose“, kazala je ona.

Ocenila je da Zapadu „izuzetno smeta stav Srbije“, jer kad vide Srbiju „vide svoje lice i šta su oni uradili“.

„Vide svo svoje licemerje, vide kako su oni učinili brutalnu agresiju nad jednom zemljom krajem dvadesetog veka, kako su u našem slučaju prekršili Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kako tada ništa nije bilo važno, međunarodno pravo, UN, Savet bezbednosti i kako sada to neko koristi kao presedan. Oni to sada ne žele da vide“, rekla je Brnabić.

List „Albanian Post“ objavio je nedavno da bi, po navodnom zahtevu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i američkog delegata za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, prvi dogovor u dijalogu Beograda i Prištine morao da bude postignut do 24. februara, a da u suprotnom sledi „teška batina“ za ometajuću stranu.

Brnabić je kazala i da Eskobar nije tim povodom bio u Beogradu 20. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari