Brnabić: Nije naše kad ćemo postati deo EU već koliko ćemo brzo postati evropska Srbija 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da „nije naše kada ćemo postati član EU“ ali da je naše koliko brzo ćemo postati evropska Srbija u smislu napretka u oblastima ekonomije, vladavine prava i javne administracije.

Ona je posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom rekla da Srbija razume kakvo je trenutno stanje u EU kao i izazove sa kojima se Unija sreće, ali i da ostaje „iskreno“ posvećena putu evrointegracija.

„Čini mi se da smo dosta uradili, bez obzira da li očekujemo novi izveštaj o napretku. To smo uradili zato što iskreno želimo evropsku Srbiju i iskreni smo kada kažemo da su nam u svakom izveštaju važne ocene, ali da su nam preporuke još važnije“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Po njenim rečima, Srbija svakodnevno radi na implementaciji preporuka iz izveštaja Evropske komisije o napretku na putu evrointegracija „ne radi pukog otvaranja i zatvaranja poglavlja“ već zato što je, kako je rekla, Beograd „iskreno“ posvećen reformama.

„Kada je reč o preporukama koje se tiču rada parlamenta i vladavine prava, Skupština Srbije je razmatrala izvšetaje nezavisnih tela poput Agencije za borbu protiv korupcije, poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, što je bila jedna od važnih preporuka. Na izričit zahtev predsednice parlamenta, Vlada Srbije je prestala da šalje Skupštini predloge zakona po hitnom postupku“, kazala je premijerka.

Govoreći o radu na Nacrtu medijske strategije, premijerka je najavila da će u narednom periodu, u dogovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, organizovati još jedan sastanak kako bi bila razmotrena, kako je ocenila, tri ključna pitanja u vezi sa kojima je došlo do odredjenih nesporazuma.

„Strategija neće biti poslata na usvajanje bez dogovora i konsultacija sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, bez toga da svi transparentno znaju šta i zašto menjamo, koja je logika tih promena“, navela je Ana Brnabić.

Ona je dodala da ne postoji stabilna, ekonomski konkurentna Srbija bez stabilnog regiona, navodeći da je saradnja sa zemljama okruženja „u najvećem interesu“ Srbije.

Premijerka je izrazila nadu da će se pojaviti inicijativa koja će omogućiti da Priština preispita stavove i okrene se regionalnoj saradnji.

„Pričali smo o dijalogu, koliko je važan i koliko ima posledica to što je prekinut. Nismo ulazili dublje u to jer mi se čini da je rečeno sve što ima da se kaže. Nadam se da će postojati inicijativa koja će omogućiti da Priština preispita svoje stavove i okrene se regionalnoj saradnji a ne onome što ja mislim da je samoizolacija. (Uvodjenje taksi) šteti nama u centralnoj Srbiji ali svakako najviše ljudima koji žive na Kosovu“, rekla je premijerka u Vladi Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da su dijalog Beograda i Prištine i postizanje trajnog rešenja ključni za napredak celog regiona.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Han je rekao da je odlazeća Evropska komisija bila posvećena regionu i da je mnogo postignuto, ali da nedavni događaji bacaju senku na taj napredak.

Han je rekao da je buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rešena da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Komesar Han koji je pre Beogarda posetio Skoplje ponovio je da je sa Severnom Makedonijom ostvaren značajan napredak i dodao da je uveren da će zemlje članice EU u oktobru dati zeleno sveto za početak pregovora sa Severnom Makedonijom ali i sa Albanijom.

On je kazao da ne zna koja će biti njegova naredna funkcija ali da ne krije da bi voleo da ostane u sferi spoljne politike.

Nikada nisam skrivao svoje zanimanje da ostanem u sferi spoljne poltike u kojoj sam radio i mislim da bi bilo korisno, ali više od toga bi bilo suvišno da kažem, rekao je Han odgovarajući na pitanje novinara posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari