Brnabić obišla kompaniju Alibaba, očekuje skoro plaćanje preko Alipleja 1Brnabić u Šangaju Foto: FoNet/Kancelarija Vlade Srbije

Premijerka Srbije danas je u Hangdžou, u kineskoj provinciji Džeđang, gde je obišla kompaniju „Alibaba“, izrazila nadu da će za nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko „Alipleja“.

Kako je preneto na vebsajtu Vlade Srbije, Brnabić je rekla da je reč o platformi za elektronsko plaćanje na internetu koja ima gotovo milijardu korisnika a kreirala ju je Alibaba grupa.

Premijerka je napomenula da razgovori o uvođenju „Alipleja“ koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, i u kojima učetvuje i jedna komercijalna banka, teku dobro i da očekuje da će se brzo završiti.

Ona je rekla da je namera da se sa Alibabom i drugim kompanijama nastave razgovori o tome da oni otvore svoje razvojne centre u Srbiji i ukazala da je Srbija izmenama svog pravnog okvira i poreskog okruženja od januara najkonkurentnija zemlja u Evropi za ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

Premijerka je danas iz Šangaja doputovala u provinciju Džeđang, jednu od privredno najrazvijenijih gde su smeštene neke od važnih kineskih kompanija.

Pored Alibaba grupe premijerka će obići i kompaniju „Hikvision-High tech company“, haj-tek park „Dream town“, i razgovarati sa rukovodstvom i predstavnicima Privredne komore provincije Džeđang.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Džeđang čiji se ekonomski razvoj zasniva na digitalnoj ekonomiji.

Ona je rekla da je to jedan od najboljih regiona Kine i da 41,5 odsto BDP u tom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šet pilot-zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari