Brnabić: Odluka o proglašenju vanrednog stanja bez Skupštine Srbije nije bila bahata već odgovorna 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da odluka o uvođenju vanrednog stanja, koje je uvedeno uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome „nije bila bahato ponašanje već odgovorno“.

Brnabić je rekla na sednici Narodne skupštine na kojoj se raspravlja o predlogu da se vanredno stanje uvedeno na taj način 15. marta ukine, da bi „bilo bahato i bezobzirno da je tada (prilikom uvodjenja vanrednog stanja) traženo da se sazove Skupština iako se znalo da je virus jak, da epidemija raste i da su brojevi svakog dana sve veći“.

„Imamo jasnu većinu u ovom sazivu. Mi bi svesno ugrozili živote 600, 700 ili 800 ljudi koji učestvuju u jednoj sednici, ne samo narodni poslanici nego i čitava administracija. Mi bi ih svesno ugrozili znajući da bi reuzultat nakon toga bio proglašenje vanrednog stanja. Ja mislim da bi to bilo bahato i bezobzirno“, kazala je Brnabić.

Brnabić je rekla i da napadi iz opozicije da se vanredno stanje ukida u trenutku kada ima više zaraženih korona virusom na dnevnom nivou nego što ih je bilo kada je vanredno stanje uvedeno, pokazuju da oni ne razumeju da je „dnevni broj aktivnih slucajeva (korona virusa) tada svaki dan rastao, dok danas svaki dan opada“.

„Ne mogu da shvatim kako ne razumeju važan faktor u tome. Danas je (procenat) ponovo opao u odnosu na juče, procentualno je broj zaraženih u odnosu na testirane svakodnevno manji. Situacija je dijametralno suprotna. Virus je tada bio jak i brzo se širio, tada smo imali najveći broj ozbiljnih sučajeva“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari