Brnabić razgovarala sa zvaničnikon Francuske razvojne agencije 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa direktorom za Evropu, Bliski istok i Aziju pri Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) Sirilom Belijeom (Cyrille Bellier) o strateškoj saradnji i partnerstvu u oblasti infrastrukturnih projekata, energetske tranzicije i zaštite životne sredine, saopšteno je iz Vlade.

Premijerka je istakla da je saradnja sa Francuskom razvojnom agencijom izuzetno značajna, pre svega u oblastima energetske tranzicije i unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti, kao i sprovođenju „Zelene agende“, koje je ocenila kao projekte za budućnost i strateški cilj svoje buduće vlade Srbije.

„Unapređenje energetske efikasnosti i napori koje preduzimamo, odrediće pravac razvoja energetskog sektora u narednim decenijama“, rekla je premijerka i dodala da je takođe cilj postizanja bezbednosti u gasnom sektoru, kroz projekat interkonekcije sa Bugarskom, što je jedan od najvažnijih projekata koji Srbija realizuje sa Evropskom unijom.

Direktor Francuske razvojne agencije istakao je da su za nekoliko godina postignuti značajni rezultati u sprovođenju klimatske politike i kreiranju institucionalnog okruženja za razvoj zelene agende i dostizanju EU standarda.

On je naveo da je AFD posvećena nastavljanju i širenju saradnje sa Srbijom i u drugim značajnim oblastima, poput energetske tranzicije, kroz tehničku i ekspertsku podršku.

Brnabić je izrazila uverenje da će se nastaviti saradnja i na projektima ulaganja u železničku infrastrukturu koje Srbija sprovodi sa ovom francuskom agencijom.

Ukazala je da su francuske firme u značajnoj meri prisutne na tržištu Srbije i izrazila uverenje da će zajedničkih projekata u budućnosti biti još više i u oblastima inovacija, biotehnologije i veštačke inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari