Brnabić sa direktorom Nemačko-srpske privredne komore: Cilj Srbije povećanje nemačkih investicija 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Cilj Srbije je povećanje nemačkih investicija i jačanje saradnje dve zemlje u ključnim oblastima koje su pokretač srpske privrede, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na sastanku sa novim direktorom Nemačko-srpske privredne komore Aleksandrom Markusom, saopštila je vlada u Beogradu.

Brnabić je rekla da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i investitora u srpsku privredu i dodala da će opredeljenje i nove vlade Srbije biti značajna podrška saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom, navodi se.

Predstavnici Nemačko-srpske privredne komore ocenili su privrednu klimu u Srbiji kao veoma dobru, naveli da postoji porast poverenja nemačkih kompanija u srpsku državu, piše u saopštenju.

Oni su, kako se navodi, ukazali na procene da bi gotovo 95 odsto nemačkih kompanija koje već rade u Srbiji ponovo investirale, i da gotovo polovina tih preduzeća planira uvećanje investicija.

Pozitivno je ocenjen i efekat ulaganja u dualno obrazovanje, u kojem učestvuju i nemačke kompanije, i istaknuto da je neophodna njegova intenzivnija promocija, jer postoji stalna potreba za obrazovanim kadrovima, dodaje se.

Brnabić je rekla da će država nastaviti sa modelom dualnog obrazovanja, kojim je do sada obuhvaćeno 10.000 učenika i 800 kompanija, i u koji je investirano više od 191 milion evra, navodi se.

Na sastanku je zaključeno da zainteresovanost nemačkih kompanija za investiranje, povoljna poslovna klima i pozitivna saradnja dve države u oblasti ekonomije otvaraju mogućnosti za dalje jačanje saradnje u brojnim oblastima, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari