Ana Brnabićfoto FoNet Ana Paunković

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, kao i o situaciji u regionu.

Kako je saopštila vlada Srbije, Brnabić je ocenila da „partnerstvo dve zemlje napreduje, što potvrđuje i činjenica da je Nemačka naš vodeći spoljnotrgovinski partner“.

Premijerka je rekla da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji, i navela da Srbija iskreno podržava inicijativu Berlinski proces.

Zaracin je istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, i izneo očekivanje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona.

Brnabić je, govoreći o aktuelnim prilikama na Kosovu i Metohiji, istakla posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti i ocenila da Beograd očekuje potpunu implementaciju potpisanih sporazuma.

Naglasila je važnost što hitnijeg osnivanja Zajednice srpskih opština, dodajući da očekuje podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.

Zaracin se, kako je navedeno, složio sa tim da su razgovori Beograda i Prištine osnova za dalju diskusiju i napredak.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari