Brnabić: Srbija u svetskom vrhu po broju žena u Skupštini i Vladi 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da se Srbija nalazi u evropskom i svetskom vrhu po broju žena u vlasti, da je napravila ogroman iskorak kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali da Vlada kontinuirano radi na tome da položaj žena bude još bolji.

Brnabić je istakla da Srbija nije među najboljima samo kada je reč o broju žena u vladi i broju narodnih poslanica, već da je sve više žena i na čelu gradova i opština, a kao dobar primer istakla je i da je već dugo guverner Narodne banke Srbije žena.

Premijerka je u pauzi Konferencije Ženske parlamentarne mreže o stanju rodne ravnopravnosti u Skupštini Srbije najavila da će uskoro biti poslat na usvajanje predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti kao i strategija o rodnoj ravnopravnosti i strategija o sprečavanju nasilja prema ženama.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Ženska parlamentarna mreža jedno od najvažnijih tela skupštine koja je u osam godina postojanja pokazala da može da bude lider društvenog pokreta u čijem je središtu odbrana i unapređenje prava žena i iskorenjivanje svakog vida nasilja.

„Naša je obaveza da institucionalno štitimo prava žena, imamo dobre zakone i mrežu institucija, ali posao nije obavljen sve dok se jedna žena smatra da je diskriminisana ugrožena ili podređena”, rekao je Dačić.

On je pružio podršku mladim glumicama koje su prijavile nasilje i rekao da njihova hrabrost da o tome progovore „zaslužuje najdublje poštovanje”.

U Skupštini Srbije na konferenciji pod nazivom „Hrabrost je ženskog roda na kojoj pored poslanica učestvuju i ministarke Zorana Mihajlović, Maja Gojković i Gordana Čomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari