Brnabić tvrdi da nisu poznata sva rešenja za ministre: Ko ostaje u Vladi, a ko odlazi? 1foto: Vlada Srbije

Premijerka u tehničkom mandatu i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da ima rešenja za neka od ministarstava u budućoj vladi, ali ne i konačna, što podstiče novi krug nagađanja ko ostaje a ko ide iz njenog kabineta.

Brnabić je to rekla u Vladi Srbije novinarima, navevši da piše ekspoze za buduću vladu i precizirala da će se kadrovska rešenja uskoro naći i na stranačkim organima Srpske napredne stranke.

Dodala je da SNS treba da izglasa njen predlog i da će potom sve predstaviti javnosti u Skupštini Srbije, prenela je Beta.

Brnabić se danas pojavila na konferenciji za novinare povodom početka radova na sanaciji klizišta u Vinči i objave pobedničkog rešenja arhitektonsko-urbanističkog lokaliteta.

Sa njom je na konferencij bio i američki ambasador Kristofer Hil.

Ambasador Hil rekao je da je projekat značajan za celu Evropu i svet.

„Ovo je tako veliko i impresivno“, rekao je Hil i dodao da je uzbuđen što će se raditi na očuvanju Vinče, preneo je Fonet.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi da zasedaju u utorak, 18. oktobra, kad je, kako saznaje Nova.rs, predviđen početak sednice na kojoj će se glasati o novom Zakonu o Vladi Republike Srbije.

Prema nezavaničnim informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, nakon ove sednice, uslediće rasprava o sastavu kabineta Ane Brnabić, a plan je da se glasanje održi 22. oktobra.

Kako navode sagovornici Nova.rs, pomereno je održavanje skupštinskih odobra koji su planirani za narednu nedelju, a kao razlog navodi se da je u planu održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se najpre razgovarati o novim zakonima o ministarstvima i Vladi.

Kako je rečeno portalu, ova sednica bi trebalo da počne 18. oktobra i da traje dva dana tokok kojih se očekuje da Ana Brnabić prezentuje poslanicima svoj ekspoze.

Nakon toga sledi dan pauze, a potom na red dolazi predstavljanje sastava nove Vlade Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 27. avgusta da će Brnabić biti mandatarka i da će zbog složenih političkih okolnosti i u Srbiji i u svetu njen mandat biti oročen do 2024.

Parlamentarni izbori spojedni sa predsedničkim i beogradskim i u još nekoliko gradova i opština, održani su 3.aprila.

Dan nakon Vučićeve objave, Ana Brnabić je izjavila da će u svom timu, dakle u Vladi, zadržati Sinišu Malog (sadašnjeg ministra finansija i bliskog Vučićevog saradnika), kao i da u timu vidi Miloša Vučevića, sadašnjeg gradonačelnika Novog Sada.

Za Vučevića se spekuliše da bi, kao najistaknutiji naprednjak kome Vučić poverava da vodi stranku kada je odsutan, mogao da postane premijer 2024.

U vladi će izvesno, kako se veruje, ostati i dosadašnji partner Ivica Dačić, ali su spekulacije o tome koliko će njegovi socijalisti dobiti resora su oprečni.

Tvrdi se da će Ivica Dačić koji je pre nego što je postao predsednik Skupštine u prošlom mandatu, bio ministar spoljnih poslova, a pre toga ministar policije, ponovo dobiti resor unutrašnjih poslova.

Vučić je u istom obraćanju, kada je saošptio da je Brnabić mandatarka, rekao i da će Dačić imati dve važne funkcije od kojih je jedna koordinator službi bezbednosti.

Nije isključeno međutim, ni da Dačić dobije resor odbrane, umesto Nebojše Stefanovića, nekad vrlo bliskog Vučiću, koji se nalazi pod unakrsnim aferama iz vremena dok je vodio policiju.

Stefanovićeva sudbina je najneizvesnija, i očekuje se njegovo povlačenje iz vlasti, moguće na neku ambasadorsku funkciju.
Aleksandar Vulin, ministar policije, i Vučićev bliski saradnik, će prema spekulacijama, zadržati tu poziciju, mada ima mišljenja i da je moguće da bude postavljen za direktora BIA umesto Bratislava Gašića.

Takva ideja je navodno postojala, pred formiranje vlade 2020. godine.

U delu javnosti se sa pažnjom prati ostanak ili odlazak Nenada Popovića, ministra za nauku i tehnološki razvoj, koji važi za bliskog Moskvi, i čije ime se poslednje našlo na listi ministara 2020. i mimo ranije objavljenog spiska.

Spekuliše se i da će premijerka Ana Brnabić uzeti da vodi i energetiku, a da će doći do pomeranja sadašnje ministarke Zorane Mihajlović.

Vrlo verovatnim se smatra i da će evropske integracije preuzeti pravnik i poslenik civilnog sektora Milan Antonijević u svojstvu nestranačkog stručnjaka, čime će on formalno postati i šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU.

Ministarka za evropske integracije u više vlada Jadranka Joksimović po tim spekulacijama, preuzela bi zaštitu životne sredine.

Vučić je više puta najavljivao da će vlada biti inkluzivna i da će u nju ući ministri iz redova Bošnjaka, moguće i Mađara, budući da ima odlične odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara dosad su imali mesta državnih sekretara i oni su međutim, odbacili tumačenja da će dobiti ministarske pozicije.

Rasim Ljajić, raniji po broju mandata najdugovečniji ministar u srpskim vladama od 2000., koji od 2020. više ne vodi ni jedan resor, zadržaće jedno ministarstvo, tvrdi se u političkim krugovima, ali ministarka neće biti sadašnja Tatjana Matić koja vodi resor telekomunikacija i trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari