Brnabić u razgovoru s Eskobarom naglasila značaj sprovođenja potpisanih sporazuma 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom sa kojim je razgovarala o trenutnoj situaciji na Kosovu i ukazala na kršenje potpisanih sporazuma kao i na značaj njihove implementacije.

Kako je saopštila vlada Srbije akcenat u razgovorima bio je na položaju Srba na severu Кosova i svim jednostranim potezima koje povlače privremeni organi u Prištini.

„Hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi, predstavlja kršenje svih civilizacijskih normi, osnovnih postulata vladavine prava i, u krajnjoj liniji, još jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma čiji je garant Evropska Unija“, rekla je Brnabić, prenosi se u saopštenju.

Premijerka je istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Po njenim rečima, ono što je ključno za nastavak dijaloga i rad na potencijalnim budućim dogovorima, jeste implementacija već potpisanih sporazuma i njihova primena na terenu.

Brnabić je rekla da tu u prvom redu misli na formiranje Zajednice srpskih opština na Кosovu imajući u vidu da će skoro biti deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ona još nije formirana.

Predsednica vlade takođe je naglasila trajnu opredeljenost Srbije za mir i stabilnost u čitavom regionu i ponovila da bi implementacija i poštovanje već postignutih sporazuma u mnogome doprinelo brzoj stabilizaciji situacije na Кosovu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari