Brnabić: Ukoliko se od Srbije traži priznanje Kosova, onda bi trebalo da se menja i pregovaračka pozicija 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da ukoliko se od Srbije traži priznanje nezavisnosti Kosova zarad članstva u Evropskoj uniji (EU), onda bi zvanična pregovaračka pozicija EU za Srbiju trebalo da bude promenjena, što bi možda bilo teško zbog pet država članica koje ne priznaju Kosovo.

Čuli smo juče da Srbija ne bi trebalo da bude iznenađena što sve više ljudi iz EU naglašava da ona ne može postati članica Unije ako ne prizna nezavisnost Kosova, rekla je Brnabić na sesiji Prespanskog foruma za dijalog na Ohridu.

Time se menjaju ciljevi, rekla je Brnabić i naglasila da su takve izjave došle od hrvatskog predsednika Zorana Milanovića ili nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu.

To je drugačije od onoga što imamo u zvaničnoj pregovaračkoj poziciji EU za Srbiju, rekla je Brnabić i publici pokazala zvaničnu poziciju EU i poglavlje 35 koja govori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a Kosovo je označeno fusnotom.

Objašnjavajući fusnotu, Brnabić je pročitala da se u dokumentu govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova „u skladu sa ovim pregovaračkim okvirima“, ali bez pominjanja priznanja.

U dokumentu se pominje rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 koja govori da je Kosovo integralni deo Srbije, odnosno garantuje se teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama.

Nije da Srbija čuje nešto novo, ali nikad zvanično od bilo koga iz EU da će to biti zahtev da bi se pridružila Uniji, rekla je Brnabić i naglasila da bi u tom slučaju pregovaračka pozicija EU morala biti promenjena.

Pretpostavljam da će to biti teško zbog pet država članica koje ne priznaju Kosovo, konstatovala je ona.

Brnabić je ukazala na politiku duplih standarda, odnosno čak i licemerje pojedinih članica Unije i da je to u slučaju rata u Ukrajini sada vrlo jasno.

Kada se kunemo, a Srbija se slaže sa tim, u teritorijalni integritet međunarodno priznatih država kao svetog mesta u međunarodnom pravu, integritet zemalja potput Srbije i Ukrajine, onda da se podsetimo 1999. godine i 2008. godine kada integritet Srbije nije bio važan brojnim zemljama koje danas čuvaju integritet Ukrajine svime što imaju, predočila je Brnabić.

Vrlo je kompleksna situacija, koja će otežati proces proširenja EU, jer niko ne želi da pogleda sebe u ogledalo i kaže – prekršili smo integritet međunarodno priznate zemlje i ne znamo šta ćemo sa tim presedanom, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je za Beograd važan proces dijaloga i normalizacija odnosa sa Prištinomm, jer njena ekonomska budućnost i održivi razvoj i mesto od EU zavisi od toga.

Pravo slomljeno na Srbiji 1999. godine

Međunarodni pravni poredak i međunarodno pravo polomljeni su 1999. godine i 2008. godine na grbači Srbije i srpskog naroda i sada je sve moguće kada vlada pravo jačeg, a ne međunarodno pravo, ocenila je Brnabić.

Brnabić je novinarima, na marginama Prespanskog foruma za dijalog, istakla da je presedan u bilateralnim pitanjima uslovljavati evropski put zemalja regiona, kao što je bilo u slučaju Severne Makedonije najpre sa Grčkom, a sada sa Bugarskom.

Takvi presedani ne bi smeli i ne bi trebalo da se događaju, ali apsolutno mogu da se ponove i Srbiji se to već događa, konstatovala je ona.

Brnabić je istakla da nikada veći fokus nekog regionalnog sastanka nije bio na Srbiji, kao što je slučaj sa ovogodišnjim Prespanskim forumom za dijalog.

Od pripremnog sastanka 30. maja, kada smo čuli da su etnonacionalizmi Srbije i Bugarske najveći problem i da Srbija odvlači region od evropskih i evroatlantskih integracija, do predsedničkog panela u četvrtak kada je najveći procesnat vremena bio posvećen Srbiji, koja nije imala predstavnika, navela je Brnabić.

Da parafraziram hrvatskog predsednika Zorana Milanovića – „Srbija se pravi luda da ne zna da je za njeno
članstvo u EU neophodno da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, dodala je.

Brnabić je ponovila da je na skupu morala da pokaže zvanične pregovaračke pozicije EU za Srbiju i poglavlje 35, koje navodi da „Srbija ostaje posvećena dijalogu, angažovanju u postizanju sporazuma u novim tema i oblastima, unapređenju procesa normalizacije odnose u dobroj veri, sa ciljem da to postepeno vodi sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu sa pregovaračkim okvirom“.

Nigde i ni na jednom mestu se ne pominje nezavisnost Kosova i ne pravi se Srbija luda, nego oni koji se
prave ludi kao da ne znaju zvaničnu poziciju EU, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari