Budimir Lončar je svesno izostavljen

Istoričar Tvrtko Jakovina i autor knjige o poslednjem jugoslovenskom šefu diplomatije tvrdi za Danas

Ostavite komentar


  1. Komunisti, stari i novi (sinovi i unuci su tu, medju nama, u svim institucijama, a posebno u diplomatiji) ne prestaju da hvale i slave Loncara. I dan danas, u Beogradu, i posebno u MSP. Samo izbegavaju proverljive cinjenice:
    – Loncar nema i nije imao fakultet.
    – Znao je samo engleski i to vrlo, vrlo skromno i oskudno, sa teskim akcentom.
    E to je ta vrhunska jugoslovenska „diplomatija“…

  2. Par cinjenica
    12. oktobra 2021. u 20.59
    Komunisti, stari i novi (sinovi i unuci su tu, medju nama, u svim institucijama, a posebno u diplomatiji) ne prestaju da hvale i slave Loncara. I dan danas, u Beogradu, i posebno u MSP. Samo izbegavaju proverljive cinjenice:
    – Loncar nema i nije imao fakultet.
    – Znao je samo engleski i to vrlo, vrlo skromno i oskudno, sa teskim akcentom.
    E to je ta vrhunska jugoslovenska „diplomatija
    Tacno je da je komunizam bio veliko zlo,ali ovo sto imamo danas je kosmar ii to najcrnji.
    Loncar nije imao fakultet ali je bio vrhunski diplomata ..
    Fakultet nekog cini obrazovanim covekom,ali daleko od toga da ga cini intiligentnim ili pametnim to su dva odvojena koloseka a danas je sve vise ovih obrazovanih zato i imamo ovako divno drustvo…

  3. Tito je bio zvanično bravar. I tadašnji srpskohrvatski nije dobro govorio a kamoli strane jezike. Ali u odnosu na ove je bio politički Tesla!

  4. Budimir Lončar je bio glavni jugoslovenski strateg u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja. Tu zaslugu mu niko ne možre oduzeti. Vučić je imao moralnu obavezu da ga pozove da prisustvuje skupu.

  5. Mislim da su rasturanjem Jugoslavije izgubili svaki legitimitet i priznanje i od pre i za posle vezano za sve gde je Jugoslavija učestvovala. Ne može se u jednom trenutku Jugoslavija kinjiti i sporiti u drugom lamentovati što vas nema gde ste mogli biti. Nema doslednosti.

  6. Posle Vladislava Jovanovića, Budimir Lončar je bio najbolji posleratni ministar. Sramni su napadi na njega, jer je bio častan za vreme raspada SFRJ, ali mi Srbi smo nenadmašni u tome da pravimo neprijatelje.

  7. Budimir Lončar je bio vrhunski diplomata i šteta što se baš nijedan potonji „šef diplomatije“ nije na njega ugledao. Postoje prevodioci i nije sramota angažovati ih, jer diplomatija se ne svodi na poznavanje jezika. Kako iskustvo pokazuje, fakultetska diploma je izgleda kontraindikacija za službu u diplomatiji, jer ne znaš ko se više sramoti, da l ambasadorke po Vimbldonima, da l ministri po prijemima, niko osnovnog reda ne zna, a kamo li protokol. Koliko je to sve nekad bilo dobro vidi se po službi koja ih upriličava, oblači i uređuje za javne nastupe – npr. kako su transformisali Natašu Mićić i Tomu Nikolića, to je ravno čudotvorcima. Ovi danas valjda misle da i to znaju bolje, pa tako i liče …vašarski skup dilera oružjem.

  8. @Boban: Bobane promašili ste temu. Ovde je reć o PNZ, a ne o rasturanju Jugoslavije.

  9. Nešto se ne sjećam a je taj g. Lončar nešto uradio da sačuva ostanak Jugoslavije!

  10. @Slobo

    Pročitajte knjigu. Možda nešto i naučite.

    Lončar nije govorio slabo engleski, a služio se i drugim. Bebler je npr. sastanak vodio na tri jezika. Jugoslovenska diplomatija je bila pojam. Koča, Nikezić, Mićunović, Bebler, Uvalić, Đerđa, Iveković i mnogi drugi su bili poštovani i cenjeni. Žao mi je što vas ideološka isključivost sprečava da to razumete. Nikad nije kasno.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.