Budimir Lončar je svesno izostavljen 1foto FoNet/MSP Srbije

Budimir Lončar je svesno izostavljen sa skupa u Beogradu posvećenog obeležavanju 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, potvrdio je za Danas hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina iako je, kako kaže, „Lončar glasno ukazivao da je još tu“.

Lončar, poslednji jugoslovenski šef diplomatije, je autentični svedok Beogradske konferencije od pre 60 godina i njen jedini živi učesnik.

Ocenjujući dvodnevni skup u Beogradu i njegove učesnike, Jakovina ukazuje da je na „jubilarnom skupu, koji je trebao naglasiti vrijednosti od prije 60 godina, smiješno zvati ruskog ministra“. Nesvrstani su, naglašava, bili protiv blokova.

Jakovina je i autor knjige „Budimir Lončar: Od Preka do vrha svijeta“ koja je predstavljena u Muzeju Jugoslavije kao prateći deo izložbe „Prometeji novog veka“ inspirisane 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

U njoj se vrlo detaljno opisuje sam značaj Pokreta kao i događaji koji su prethodili organizovanju Prve konferencije i nemerljivi Lončarev doprinos Pokretu nesvrstanih budući da je on osmišljavao njegove politike.

„Osnovno je bilo izboriti se za mjesto održavanja iduće konferencije. Kandidati su bili Kairo i Havana (Kuba je nastupala na antijugoslavenskoj platformi), ali je uz pomoć Indonezije i kasnije samog Nasera, bilo moguće dovesti skup ispod prozora supersila, između dva bloka, u Europu. Tito je, govorio je 27 godina kasnije Lončar, rekao: “Nastojte da se to sve skupa pretvori u ideju o samitu ove godine, ali ne mora ako ne može. Drugo, ako može, nastojte da bude u Beogradu, ali ne po cijenu da imamo neku svađu s nekim. I treće, da bude jasno da je to vanblokovska orijentacija. Sve drugo znate”, piše Jakovina u  knjizi „Budimir Lončar: Od Preka do vrha svijeta“.

Kubanci su, piše, tražili da Havana bude domaćin, dok je Mahmud Rijad, specijalni savjetnik predsjednika Gamal Abdel Nasera, predlagao Egipat. Lončar je zagovarao Beograd.

“Jugoslavenski prijedlog podržao je Ketema Jifru, ministar vanjskih poslova Etiopije. Egipćani su bili potišteni. Mahmud je tražio prekid, pa je poslije rekao da bi Kairo najbolje odgovarao geografski, da ima najbolje hotele i uvjete, što je sve točno, ali je poslije stanke zaključeno da bude Beograd. To je bio jedan od mojih prvih diplomatskih uspjeha”, govorio je Lončar.

Kada je izlazio iz dvorane, samo je viknuo novinaru TV-Beograda: “Beograd”.

Jovan Šćekić je skočio, poljubio ga i otrčao, vičući: “Beograd će biti domaćin konferencijeee!”, navodi se, između ostalog, u pomenutoj knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari