Bugajski: Pravo je vreme da se Kosovo učlani u EU i NATO   1Foto: N1

Ekspert za pitanja zapadnog Balkana Januš Bugajski rekao je danas da je zbog situacije u Ukrajini sada pravo vreme da Kosovo postane deo NATO i Evropske unije.

On je za RTK rekao da je trenutna situacija u Ukrajini i opasnost koja preti drugim zemljama, dobra prilika da Kosovo prodre u medjunarodna tela, kako bi bilo bezbednija zemlja.

„Pravi je trenutak za članstvo Kosova u NATO, u Evropsku uniju, u Savet Evrope, u bilo koju instituciju koja može da ojača bezbednost Kosova. Smatram da je vreme da svi podrže Kosovo. Turska i Hrvatska su već podržale članstvo Kosova u ovim mehanizmima. Sada je pravo vreme da vidimo šta Kosovo čini da poveća članstvo u evroatlantskim institucijama“, rekao je Bugajski.

On je ocenio da „ono što se dešava u Ukrajini stavlja Kremlj u istu kategoriju sa nekim drugim terorističkim organizacijama poput Al Kaide, koje se angažuju na mestima za ubijanje civila, uništavanje imovine poput škola, bolnica“, i da će biti još gore, jer je ruski predsednik Vladim Putin obećao da će kontrolisati Ukrajinu ili je „čak uništiti“.

Bugajski je dodao da Zapad u ovom slučaju nije učinio dovoljno, jer nije dovoljno naoružao Ukrajince, pa se posledice već vide.

„U svakom slučaju, NATO je obezbedio oružje, ima i dobrovoljaca koji se uključuju u ovaj rat, pa sve ove sankcije Rusiji. Medjutim, pitanje je da li će posle svega to ipak biti Ukrajina ili će to biti neka druga država. Mislim da treba mnogo više da se uradi da bi se Ukrajinci snabdeli avionima i drugim borbenim sredstvima koji su im potrebni da unište što više ruskih arterija, aviona i njihove pešadije. Dakle, trebalo je više da se uradi, ali možda još nije kasno“, rekao je Bugajski.

On je rekao da će se u narednim nedeljama situacija u Rusiji postati zanimljiva, medjutim, kako je rekao, ne očekuje da će sadašnji angažman Zapada zaustaviti „rusku agresiju na Ukrajinu“.

„Ne očekujem da će se to desiti u kratkom roku. Putin je posvećen invaziji ili uništenju Ukrajine. Bilo bi dobro da se što više uništi ruska ekonomija i vojska, kako bi se ruski narod naterao da ustane protiv Putinovog režima. Ako se to ne dogodi, mnogi Rusi će neizmerno patiti kao rezultat povratka osvete ruskoj ekonomiji“, rekao je Bugajski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari