Bulatović: Afere sa đubrivom kompanije Promist, pogrešno označavanje sadržaja 1Dejan Bulatovic Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović predao je danas na pisarnici Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu dokumente koji govore o aferi s poljoprivrednim đubrivom kompanije Promist „NPK 16-16-16“ od kojeg zavisi cela godina u poljoprivredi.

Firma „Promist“, vlasnika Nebojše Petričića, prema tvrdnji Bulatovića, namerno pogrešno označuje đubrivo „16-16-16“, dok su analize Instituta za ratarstvo i povrtarstvo pokazale da se radi o manjem sadržaju kalijuma, pa je sastav đubriva „16-16-8“.

Tu fali kalijum, koji kada nedostaje, predstavlja ozbiljnu prevaru, uništavaju se usevi poljoprivrednicima, rekao je Bulatović, koji dodaje da su molili poljoprivrednike da urade analize đubriva širom Srbije, da bi se videla kakva je situacija.

Zbog toga što su smanjili kalijum, ta kompanija je dobila 120 evra po toni, ali je opasnije što su uništili poljoprivredu u začetku, dodao je Bulatović.

On je naglasio da su vlasti, preko Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije, došli do informacija da ovo istražujemo i sada se pravi novo pakovanje đubriva na kojem piše T16, a sitnim slovima NPK 16-16-8.

Nekoliko šlepera kamiona, koji su išli za Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su sa granice zbog ovih analiza, rekao je Bulatović i poruči da je o svemu obavešteno Ministarstvo proljoprivrede.

Ćuti ministar, a obavešteni su. Pitamo ministra Nedimovića, zašto niste poslali inspekciju u firmu, zašto niste blokirali sve, obavestili poljoprivrednike. Da li znači da je Nedimović direktno umešan u ovu aferu, upitao je on.

Aleksandra Vučića pitamo, pošto je on izabrao Nedimovića za mesto poljoprivrede, pitamo kada će izaći u javnost sa ovim informacijama, istakao je Bulatović koji je predočio da Nedimović, od prvog na listi SNS za prošle izbore, sada nije na listi te stranke za izbore.

Videli smo preko carinskih deklaracija da se uvoze komponente 16-16-8, pa nam je bilo čudno i zato smo proveravali, objasnio je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari