Čanak: Nema istinskog konsenzusa o evropskom putu 1Foto: EPA/ TOMASZ GZELL

Na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom Srbija beleži skroman rezultat u svojim integracijama jer je za više od tri godine otvoreno samo osam i privremeno zatvorena dva od ukupno 35 poglavlja.

Srpski zvaničnici polažu nade da će do kraja godine biti otvorena još tri poglavlja koja su spremna za otvaranje. Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenad Čanak za Danas kaže da je situacija takva jer mnogo toga ne zavisi od nas, ali i da nema istinskog konsenzusa oko evropskog puta.

– Činjenica je da kada bi postojao istinski a ne politički izmaštan konsenzus oko evropskog puta, sve bi mnogo bolje i brže funkcionisalo. U Srbiji ne da ne postoji konsenzus nego je sve zaoštrenija borba između, naivni bi rekli proruskih snaga, a ja bih rekao proputinovskih snaga, jer mešati Putinovu Rusiju i Rusiju uopšte nije mudro – kaže on.

Na pitanje da li je vlast kriva za tu podelu, on odgovara da je u svakoj državi na svetu uvek vlast za sve kriva.

– Naravno da to nije tačno, ali je u to udobno verovati. Koreni su mnogo dublji. Imali smo situaciju da u jednom od saziva republičke skupštine imate, izuzev dva poslanika, apsolutni konsenzus proevropskih snaga pa opet nije ništa tu spektakularno urađeno – kaže Čanak.

On dodaje da Srbiju u budućnosti čeka nekoliko vrlo stresnih stvari. Jedna od njih je izmena Ustava, a glavno pitanje ustavnih promena je, prema njegovom sudu, državljanstvo u EU, jer državljani Srbije postaju državljani EU.

– Uglavnom se govori o promeni preambule, ali državljanstvo je ključna promena. To je najbolji primer koliko je zagledanost u sopstvene probleme potpuno oslepela čak i političku elitu do te mere da ne vidi o čemu se zaista radi u onome što EU predstavlja – navodi Čanak.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, za Danas kaže da je Srbija u pregovorima o članstvu u EU, koji podrazumevaju harmonizaciju sa standardima i pravom EU.

– Taj proces je važan, ali ne odvija se dovoljno brzo niti dovoljno temeljno i poverenje građana u njegovu korist je sve manje. Iako proširenje nije centralna tema u EU, to nas ne bi smelo da spreči da uspostavimo kontrolu i podelu vlasti, jake institucije, jednaku primenu zakona za sve, efikasnu borbu protiv korupcije, slobodu izražavanja i otvoren dijalog kao i niz drugih elemenata političke i ekonomske transformacije koju priprema za članstvo u EU podrazumeva. Zato danas na dan sećanja na početke ove višedecenijske evropske saradnje, koja je pomogla uspostavljanju bolje ekonomije i boljeg, pravednijeg i otvorenijeg društva u zemljama članicama, možemo reći da očekujemo više od domaćih aktera pre svega, ali i od EU. Istovremeno EU se menja a samim tim naše kaskanje postaje sve veće i teže za prevazići – navodi ona.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope i ocenio da će 9. maj ostati simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svet od fašizma. „Moramo ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama“, navodi se u čestitki. On ukazuje na to da građani Srbije s ponosom treba da pamte svoju „slavnu antifašističku prošlost“.

Prema njegovim rečima, danas postoje pokušaji relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca i da građani Srbije ne smeju da dopuste da ti pokušaji izmene istoriju i sa svim aktuelnim izazovima dovedu u pitanje „blagodeti mira“.

Predsednik DS Dragan Šutanovac je poručio da večne vrednosti slobode, ljudskih prava, solidarnosti, ravnopravnosti, antifašizma i demokratije predstavljaju samu srž Evrope, kojoj Srbija teži. Kroz svoju istoriju Srbija je uvek bila na pobedničkoj strani, tako i u Drugom svetskom ratu, te nas zato Dan Evrope uvek podseća na velike tekovine borbe protiv fašizma, ali i opominje da samo vrednosti mogu biti odgovor na populizam i mržnju, istakao je on.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je borba za evropsku Srbiju izraz najvećeg poštovanja svima koji su pali u borbi protiv fašizma. Jače insistiranje na evropskim vrednostima, a ne dilema oko toga kojim putem treba da idemo, jedini je ispravan put u vremenima u kojima se presudno gradi budućnost u kojoj će živeti generacije koje dolaze, navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

Atmosfera u kojoj Srbija i region dočekuju Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom najbolji je pokazatelj činjenice da su vrednosti slobode, jednakosti i antifašizma na kojima počiva moderna Evropa danas Zapadnom Balkanu potrebne u istoj meri u kojoj su one bile neophodne u devedesetim, u kojima su ih nadvladali ratni pokliči, ekstremni nacionalizam i ksenofobija, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari