Čekaju se informacije BIA i policije 1

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne može da daje nikakve izjave o arsenalu oružja pronađenom u blizini porodične kuće u Jajincima, dok ne dobije informacije od BIA i policije, javlja večeras RTS.

Ranije večeras je Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio da je
premijer Srbije prebačen na sigurno mesto i sad je bezbedan, ali da veoma zabrinut za njegovu bezbednost, pošto je u blizini njegove porodične kuće u Jajincima pronađeno oružje.

Stefanović je u Jajincima, gde je u toku uviđaj, rekao da su 30 metara od premijerove porodične kuće pronađene zolja, više ručnih bombi i municija za automatsko oružje i snajper.

„Veoma je zabrinjavajuće da je to baš na ovom skretanju gde, vozilo premijera, kad prilazi kući, mora da uspori“, rekao je Stefanović u uključenju u Dnevnik Radio televizije Srbije (RTS).

Stefanović je ukazao da je to je idealna udaljenost za upotrebu naoružanja „jer bi oružje moglo biti upotrebljeno i bilo bi idealno da počinilac izvrši krivično delo i pobegne“. Stefanović je dodao da je zabrinut i da je razgovarao sa Vučićem.

„To sam i njemu rekao i moram da potavim nekoliko pitanja, čini se da neke informacije o događajima stižu brzo i usmeravaju nas u nekom pravcu, i jave se često ljudi da relativizuju i predstave to veoma banalno“, rekao je.

Prema njegovim rečima, oružje je pronađeno skriveno u šumi u sanducima.

„Veoma je neobično što se to desilo baš ovde“, rekao je on.

Stefanović je doadao da Vučić nikad nije želeo o tome da govori, on uživa fizičku zaštitu, ali ona nije dovoljna, mora imati i obaveštajnu zaštitu. „Tražiću večeras da bezbednosne službe izađu sa informacijama a mi kao policija ćemo uradi sve što je u našoj moći“, naglasio je Stefanović.

Ali to nije dovoljno ako nemamo informacije od bezbednosnih službi. Na pitanje kako je oružje pronađeno, ministar policije je rekao da je „neko od građana obavesto policiju da se nešto sumnjivo tamo nalazi“. „Policija će uraditi sve do detalja ali problem je ako ne budemo imali info o široj slici“, rekao je i dodao da neće odavati više informacija.

„Ovo nije naivna stvar“, zaključio je Stefanović.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qDPBzNi9fyU]

Vulin: dajte odgovore ko hoće da ubije premijera

Ministar Aleksandar Vulin pozvao je nadležne službe da daju odgovore na pitanje ko je pripremao ubistvo premijera Aleksandra Vučića i dodao da oni koji nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na to i druga pitanja treba da se sklone i prepuste mesta onima koji to hoće da rade.

„Ovo sigurno nije prvi put, a nažalost neće biti ni poslednji da se priprema ubistvo premijera i članova njegove porodice ukoliko ne budemo najzad saznali imena ko su ti ljudi, po čijem nalogu to rade“, rekao je Vulin reagujući na vest da je u blizini Vučićeve poriodične kuće pronađen sanduk oružja i zolja.

Vulin je za Pink rekao da će Vučić pokušati da minimalizuje slučaj i da to zapravo nema velike veze sa njim i njegovom bezbednošću.

„Nadležne službe su dužne da nam daju odgovore ko je pripremao ubistvo predsednika vlade, nadležne bezbednosne strukture su dužne da zaštite porodicu predsednika vlade, da zaštite njega i ustavni poredak u ovoj zemlji. Oni koji su u državnim strukturama, koji su u bezbednosnim strukturama, a nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na ta pitanja, treba da se sklone i prepuste svoja mesta onima koji to mogu da rade i onima koji to hoće da rade“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ne može biti slučajno ne samo da se nađe automobil pun oružja nego i zolja koja služi za uništavanje blindiranih vozila – baš onih koji koriste najviši državni funkcioneri.

On je upozorio da kada se pogleda unazad vidi se medijski linč koji se dešava godinama, u kojima se poziva na rušenje vlasti na ulicama i krvave scenarije i u kojima je potpuna umetnička sloboda reći da Vučića treba ubiti.

„Ponavljam država mora da odgovori na ovo, a ako nije u stanju da nam na ovo odgovori onda mora da se pitamo u kakvoj državi živimo“, rekao je Vulin.

Dačić: Vučić smeta mnogima u svetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je večeras, povodom otkrivanja arsenala oružja u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, sve državne organe koji se bave bezbednošću premijera i njegove porodice, da budu posebno oprezni, s obzirom na aktuelnu eskalaciju pritisaka na našu zemlju.

Kako se navodi u Dačićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, hitno treba završiti istragu o otkrivenom arsenalu oružja, uhapsiti odgovorne izvršioce i nalogodavce.

„Mnogima u svetu smeta zemlja i njen lider koji vode nezavisnu politiku, ne rade ni u čijem tuđem interesu, osim u interesu Srbije. Istorija je pokazala da oni uvek lako nađu srpsku ruku koja će za njih obaviti prljav posao“, naveo je Dačić.

Mihajlović: Hitno obavestiti javnost

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović od nadležnih bezbednosnih i policijskih organa očekuje sve kako bi zaštitili premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu. Ona je u saopštenju, povodom pronaleženja arsenala oružja u blizini kuće Vučića u Jajincima, izrazila zabrinutost i zatražila da nadležni bezbednosni i policijski organi u najkraćem roku obaveste javnost o tom događaju. Srbija mora da nastavi borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala i korupcije, naglasila je Mihajlović, koja smatra da samo sigurna, bezbedna, pravedna i spokojna Srbija može da nastavi putem Evropske unije, kao najvažnijeg cilja Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari