"Poruka 'čopora' kreirana u jazbini alfa mužjaka": Čemu služi kampanja podrške Vučiću sa fotografijama vukova? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Svako ko je preskočio lektiru, a pretpostavljam da ih je mnogo, i nije pročitao Zov divljine i Beli očnjak, Džeka Londona, na društvenim mrežama je mogao da se uveri kako politički ZOV deluje u društvu. Deluje neprirodno – kaže za Danas Igor Avžner, marketinški stručnjak.

On je za Danas komentarisao naprednjačku podršku njihovom predsedniku i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, nakon jučerašnjeg sastanka sa najrelevatnijim zapadnim predstavnicima, zaduženim za rešenje kosovskog problema, stavljajući sebe u poziciju divljih i krvoločnih vukova, spremnih da brane svog lidera.

To su učinili fotografijama vukova na društvenim mrežama sa porukama, poput – „Vukovi tvoji uvek su uz tebe“, ili „Uvek uz svog predsednika“.

"Poruka 'čopora' kreirana u jazbini alfa mužjaka": Čemu služi kampanja podrške Vučiću sa fotografijama vukova? 2
Foto: Instagram

Takozvana „petorka“ je juče pred Vučića stavila izbor – sankcije ili prihvatanje francusko-nemačkog predloga, kako je i sam predsednik Srbije posredno naznačio, obraćajući se javnosti, nakon sastanka sa sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Taloom.

On je rekao da je kao predsednik Srbije nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni „pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom“.

Ubrzo potom, na društvenim mrežama pojavila se navedena „podrška“ partijskih poslušnika.

Homogenizacija čopora se obično javlja kada je čopor u problemu

– Profesionalno sagledavajući, jedinstvena poruka “čopora” očigledno kreirana u jazbini alfa mužjaka radi pružanja podrške istom, ne deluje iskreno, a još manje kreativno. Deluje kao prosleđivanje direktive. Razumeo bih da je izdato naređenje: podržite Predsednika, Aca Srbin je u problemu treba mu podrška, agitujte za “šefa”, pa da je svako na svoj način to uradio. Međutim, količina nepoverenja u sposobnost pripadnika čopora je tolika, da je mnogo sigurnije dati sliku, dati tekst i reći: šalji dalje! – kaže Igor Avžner.

Kako dodaje, homogenizacija čopora se obično javlja kada je čopor u problemu.

– Kada nema dovoljno hrane ili je u strahu od nekih većih i jačih predatora. Sa druge strane, neizbrisiva slika vuka samotnjaka, zbog koje je čitav igrokaz i napravljen, ostaće upravo to – neizbrisiva – ističe naš sagovornik.

Pojedinačni segmenti čopora, napominje, svesni svoje nesposobnosti da individualno urade bilo šta, pružanjem podrške, inače vuku samotnjaku, pružaju u stvari podršku sebi.

„Da je vuk pojeo magarca, svedoci smo godinama“

– Da dobiju još malo hrane, još malo zaštite i još malo brige od vođe. Sami ionako ne bi preživeli zimu, jer su ipak daleko i od vukova, a ako bude potrebe, čini se, i od vučića. Bez obzira na društvene mreže – naglašava naš sagovornik.

Avžner dalje napominje da se zna da vuk dlaku menja, a ćud nikada, od pamtiveka.

– Da je vuk pojeo magarca, svedoci smo godinama, od Savamale, Olivera Ivanovića, Babića i naplatne rampe koja je u međuvremenu nestala, EPS-a i Grčića, i kada bih nastavio da nabrajam, verovatno bi potrajalo, a nema potrebe. Da sam ja vuk, ne bih se plašio magaraca, koliko god pokušavali da navuku “vučju kožu” – kaže on.

Prema njegovim rečima, oni možda i ne lipšu do zelene trave, već spremaju krila.

– U narodu poznati kao magarci preletači. U ovakvoj, ipak nesigurnoj situaciji i po vuka i po čopor, čuvao bih se lisica. Koje me okružuju sa svih strana. Okružuju i čekaju svoj trenutak. A ima ih i u čoporu sa magarcima, a i u susednim čoporima koji uspešno prezimljavaju decenijama. Baš zato što su lisice. Oni ne šalju poruke preko društvenih mreža. To bih uradio ja. Da sam vuk. A pored Džeka Londona, pravovremeno sam pročitao i braću Grim, bajku o lisici i vuku. Pa ako se ne sećate, ili ne sećaju… nije naodmet. Par minuta, za mudrost koja nekad život znači – zaključuje naš sagovornik.

Količina bezupitne poslušnosti i udvorištva u SNS dostiže vrhunac

Sanda Rašković Ivić, psihijatrica i narodna poslanica, za Danas ocenjuje da bezupitna poslušnost u SNS dostiže vrhunac, čime podseća na jednopartijske režime iz bliže prošlosti.

– Sam Vučić je rekao da papir koji treba da bude usvojen nije javan, tako da niko pojma nema šta piše u francusko-nemačkom predlogu za rešenje kosovskog problema. Ali i na blanko naprednjačka vojska „pumpa atmosferu“ bezrezervne podrške mudrom rukovodstvu. Količina bezupitne poslušnosti i udvorištva u SNS dostiže vrhunac, potsećajući na jednopartijske, autokratske, čak diktatorske režime iz bliže prošlosti. Zanimljive su ove slike vukova, s kojima je, kako legenda kaže, Sveti Sava umeo da razgovara i da predvodi čopor. Dakle,imamo i svetiteljski element u celoj ovoj podršci za nepoznatu odluku koju predsednik treba da donese – ističe za Danas Sanda Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari