Žarko Korać za Danas: Zašto naprednjaci koriste simbol divlje i agresivne životinje, poput vuka, da prikažu svoju vernost Vučiću? 1foto FoNet Milica Vučković

Ko bi danas koristio simbol divlje i agresivne životinje, poput vuka, da prikaže svoju vernost nekoj mirnodopskoj politici – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući jučerašnju „akciju“ naprednjaka na društvenim mrežama, takozvanim zatrpavanjem postovima sa fotografijama vukova, uz propratne poruke „Vukovi tvoji uvek su uz tebe“, ili kao što je to u postu ministra odbrane Miloša Vučevića – „Uvek uz svog predsednika“, sagovornik Danasa podseća da je simbol vuka u Srbiji poslednji put koristio JSO, odnosno Crvene beretke, čiji su pripadnici osuđeni za ubistvo premijera.

Kad i zašto je usledila naprednjačka „najezda“ na društvenim mrežama?

Podsetimo, ova naprednjačka „najezda“ poruka na društvenim mrežama usledila je nakon sastanka predsednika Srbije sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Taloom.

Vučić je posle tih sastanaka rekao da su razgovori bili vrlo teški, „možda i najteži koji smo imali“, odnosno da je to je bila otvorena diskusija o onome „oko čega smo saglasni to je da zamrznuti konflikt nije rešenje“.

– Kao predsednik Srbije danas sam nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom – naveo je.

„Vučić je suočen sam sa sobom“

Žarko Korać kaže za Danas da „kako se i moglo predvideti, Vučić je potpuno pogrešnom politikom da Srbi izađu iz svih institucija Kosova izazvao ozbiljnu krizu na severu Kosova koja je pretila da dovede do oružanog konflikta i Zapad reaguje – prvi put izložen ozbiljnom pritisku da ove godine reši Kosovski problem“.

– To je zajednička delegacija EU i SAD koja ovaj put ima i konkretan predlog sporazuma. Grubo rečeno suočen je sa izborom – ili sporazum ili sankcije – smatra Korać.

Govoreći o ppdršci SNS funkcionerima, koja je usledila neporedno nakon sinoćenjeg obraćanja Vučića, sagovornik Danasa kaže da je to „organizovana podrška, u ranijem jednopartijskom periodu bi se govorilo “iz baze”.

Žarko Korać za Danas: Zašto naprednjaci koriste simbol divlje i agresivne životinje, poput vuka, da prikažu svoju vernost Vučiću? 2
Foto: Instagram

Reakcija populiste – moj verni narod je uz mene!

– Njegova reakcija je tipična reakcija političara populiste: moj verni narod je uz mene! Oni će kao vukovi da me brane. Najgore je što tu vrstu političke odbrane nismo videli u Evropi odavno. Ko bi danas koristio simbol divlje i agresivne životinje da prikaže svoju vernost nekoj mirnodopskoj politici. Posebno jer je taj simbol u Srbiji poslednji put koristio JSO, odnosno Crvene beretke, čiji su pripadnici osudjeni za ubistvo premijera – kaže Korać.

Mene brine, dodaje, što se vlast u Srbiji sve iracionalnije ponaša.

– Prošao je za nju period kupovine političkog vremena i ona očigledno ne može da se snađe u nivim okolnostima – azključuje on.

A za ove koji koriste simbol vuka da izraze političku lojalnost; naš narod kaže “vučija ćud”, uvek na kraju napadne gospodara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari