CEP: Podrška putu u EU 1

Povećanje podrške članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU) pokazuje kako građani veruju da je članstvo u EU najbolji put za razvoj zemlje, povećanje standarda i kvaliteta života, ocenjuju u Centru za evropske politike posle rezultata ankete Ministarstva evropskih integracija da 55 odsto građana podržava članstvo u Uniji.

Taj rezultat je napredak u odnosu na rezultate iz februara, kada je podrška iznosila 52 odsto, ukazuju u CEP, ali podsećaju da je 2009. godine ta podrška bila 74 odsto.

Programska direktorka CEP Milena Lazarević istakla je da istraživanje koje je Centar sproveo na istu temu pokazalo da ljudi stariji od 65 godina, najviše podržavaju EU i među njima je ta podrška skoro 60 odsto.

Mladi, od 18 do 29 godina su mnogo skeptičniji i samo oko 33 odsto mladih je pozitivno prema ideji članstva. Očekivano, podrška varira i u zavisnosti od stepena obrazovanja – visokoobrazovani su više za EU, niskoobrazovani manje, navodi se saopštenju.

Važno i to da su građani prepoznali da je Evropska unija najveći donator u Srbiji, rekla je Lazarević.

Rezultati ankete su pokazali da je i dalje visok procenat građana koji neće glasati ili koji još uvek nisu sigurni u vezi sa članstvom.

Iz CEP ukazuju da je reč najčešće o građanima koji su zasićeni dnevnopolitičkim temama, apolitični i ne veruju da bi članstvo u EU drastično promenilo ili uticalo na njihove svakodnevne živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari