Čepurin: Koga predstavlja Hojt Ji, on Trampa nije ni video 1Foto: Medija centar

Deo srpske opozicije došao je kod zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojt Jia da se žale na svoju vladu, ali nisu naišli na antivladin stav, već na antisrpski, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin u intervjuu agenciji Sputnjik.

„Jasno mi je zašto je taj deo opozicije došao kod tog činovnika – želeli su da se žale na svoju vladu, ali nisu naišli na antivladin stav, već na antisrpski. Nisam ništa čuo kako su oni na to reagovali. Zar podržavaju takav pritisak na Beograd, na Srbiju? Da li su dali izjave i kakve“, rekao je Čepurin.

Po njegovoj oceni Hojt Ji je „sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova“.

Na pitanje da li je ovaj američki diplomata ikada video američkog predsednika Donalda Trampa i da li je od njega dobio neki zadatak, Čepurin je odgovorio:

„Mislim da nije video Trampa. Čak mislim da nikada nije video ni Tilersona, jer su to različiti rangovi. A koga predstavlja – to je odlično pitanje, jer vrlo dobro znamo da je američko društvo podeljeno. Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita je oštro podeljena, i jedan deo mrzi drugi. Apsolutno nije jasno. Ali ono što smo čuli od njega je u potpunosti ponavljanje onoga što Amerikanci godinama iz njegovih ili nečijih drugih usta govore. Sve te teze smo slušali na mnogo višem nivou, možda ne sve odjednom, ali on ih je sve izneo – i braću Bitići, i paljenje ambasade, i Kosovo, i Rusiju i Evropsku uniju“.

On je dodao da ne zna koliko je Hojt Ji upoznat sa Srbijom i njenom istorijom.

„Meni je zanimljivo da je nekoliko puta ponovio da treba slediti primer Hrvatske ili primer Crne Gore. Možda je to, po njegovom mišljenju, ideal sa kojim se treba meriti, možda je njegov ideal, ali nikako nije srpski. A time se stvari obično završavaju. A on je, posle sastanka, još jednom javno istupio sa svim optužbama – ovo, naravno, nije korektno prema Beogradu niti prema srpskim vlastima. Da li je imao nalog u vezi sa tim ili je to uradio zato što je neiskusan? To ne znamo „m, rekao je Čepurin u intervjuu za Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari