Visoki zvaničnici Češke izjavili su juče u Pragu, nakon razgovora sa srpskim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, da snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU. Istakli su i da su „impresionirani“ napretkom koji je Srbija postigla u reformi sistema odbrane.


„Češka nema razloga da pritiska bilo koga na bilo šta. Mi smo podržavali, podržavamo i podržaćemo da Srbija dobije status kandidata za EU“, kazao je novinarima Aleksandar Vondra, ministar odbrane Češke, posle sastanka sa Šutanovcem, koji je boravio u jednodnevnoj poseti Pragu.

Vondra je naglasio da Češka smatra da Srbija ovog marta treba da dobije status kandidata i da je takav stav zastupala i u decembru, polazeći od pozitivne preporuke Evropske komisije i toga da je zvanični Prag „impresioniran svime što je poslednjih godina, recimo, postigla baš srpska armija“.

Šutanovac i Vondra su u razgovoru precizirali tri ključne oblasti u kojima će se produbljivati vojna saradnja dve zemlje, a u Pragu je juče potpisan i sporazum dva ministarstva o saradnju u oblasti hemijske, biološke, radiološke i nuklearne odbrane. Takođe, Srbija i Češka će ubuduće tešnje sarađivati u na vojnom obrazovanju i logistici, kao i na međunarodnom nivou.

„Srbija je u proteklom vremenu povećala učešće u međunarodnim vojnim operacijama i s obzirom da Češka ima u ovom trenutku oko 800 vojnika u misijama za nas je to dragoceno iskustvo. Tako da će jedno od težišta naše buduće saradnje biti u mirovnim misijama“, naveo je Šutanovac.

Srpski ministar je visoko ocenio i rad Ambasade Češke u Beogradu, koja je takozvana kontakt ambasada NATO u Srbiji. „Učinili su napore da Srbija dobija sva neophodna saznanja iz NATO“, istakao je Šutanovac, koji je razgovarao i s potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Karelom Švarcenbergom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari