Čije je "Moramo" i zašto: Sagovornici Danasa o tome ko je u pravu u borbi za brend imena koalicije 1foto FoNet Zoran Mrđa

Članovi koalicije „Moramo“ nakon okončanja izbornog procesa i osvajanja odborničkih mandata na izborima za Beograd kao i poslaničkih u Skupštini Srbije, razdvojili su se u dva politička subjekta, jedan u kojem je Ne davimo Beograd i drugi u kojem su ostali članovi – Građanska platforma Akcija, Ekološki Ustanak i Skupština Slobodne Srbije pod imenom – Zajedno.

Spor među nekadašnjim koalicionim partnerima, koji je odmah potom nastao, odnosi se na to ko je nosilac prava na brend i ime koalcije „Moramo“.

– Zašto bi bilo kome smetalo to što je Ne davimo Beograd, kao ne samo ravnopravan, nego partner koji je u ovoj koaliciji na izborima doneo najviše osvojenih glasova, zaštitio ime koalicije kojoj pripada. Mi nemamo nikavu nameru da ga koristimo za sebe i apsolutno je on vlasništvo svih koalicionih partnera, a to što smo ga mi zaštitili, prosto je neko morao da podnese zahtev – kaže za Danas Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, organizacije koju ostali članovi koalicije, ujedinjeni sada u „Zajedno“ optužuju da je protivpravno podnela zahtev Zavodu za intelektualnu svojinu kako bi zaštitila preuzimanje i korišćenje imena „Moramo“.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kaže za Danas da je vlasnik identiteta „Moramo“ intelektualna svojina Borisa Maleševića, marketinškog stručnjaka iz Zagreba.

Čije je "Moramo" i zašto: Sagovornici Danasa o tome ko je u pravu u borbi za brend imena koalicije 2
U novoj skupštini neće biti kompromisa i milosti za one koji su vršili zlodela nad ljudima i prirodom Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Z.S.M

– Ne davimo Beograd je bez dozvole vlasnika identiteta „Moramo“, Borisa Maleševića, podneo zahtev Zavodu za zaštitu intetlektualne svojine, da preuzme pravo na taj brend. To je učinio a da nije obavestio ni nas iz koalcije „Moramo“, ali ni njega – kaže Aleksandar Jovanović Ćuta za naš list.

Boris Malešević u izjavi za Danas kaže da je on svoja autorska prava u odnosu na njegovu svojinu brenda „Moramo“ regulisao.

– Imam ugovor na tri stranice sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju – ističe Malešević.

Međutim, Radomir Lazović kaže da je odluka Ne davimo Beograd da zaštite brend „Moramo“ doneta nakon što ih je, u februaru ove godine, tužilo udruženje „Moramo“ iz Smedereva, za korišćenje istog imena.

– Iako je ova tužba odbačena, jer se radi o različitim tipovima organizacija, to nas je motivisalo da zaštitimo ime kako ga ne bi iskoristio neko od SNS satelita. Ovo se u prošlosti puno puta dešavalo. Podsetiću vas da je SNS čak izašao na lokalne izbore 2016. godine sa lažnom listom koja se zvala upravo po nama – kaže Lazović.

Čije je "Moramo" i zašto: Sagovornici Danasa o tome ko je u pravu u borbi za brend imena koalicije 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Kako dodaje, ovo nije prvi mehanizam zaštite koji je pokrenut.

– Naši koalicioni partneri su u januaru, rezervacijom imena u APR-u, pokušali nešto slično, ali upravo odbacivanje tužbe udruženja „Moramo“ prema nama, pokazuje da takva vrsta zaštite nije odgovarajuća. Zato smo se i odlučili na zaštitu žiga. U međuvremenu smo obavešteni, od strane koalicionih partnera, da razmatraju da u nazivu nove organizacije koriste ime koalicije „Moramo“ i jasno smo iskazali naše protivljenje i objasnili da bi takav naziv nedvosmisleno dovodio ljude u zabunu da je ta nova organizacija u stvari cela koalicija, što nije tačno. Ni u jednom trenutku se u razgovorima sa partnerima nismo pozivali na zaštitu žiga, iako smo mogli, jer zaštitu nismo ni uradili da bi se štitili od koalicionih partnera – kaže naš sagovornik.

Lazović ističe da je koalicija „Moramo“ skup više različitih organizacija i da njeno ime ne može nositi ni preimenovana stranka Zajedno za Srbiju, niti SNS sateliti koji pokušavaju da unesu zabunu.

– Sa druge strane, naš pravni tim je pripremio i sporazum o korišćenju imena „Moramo“, po kome se Ne davimo Beograd i formalno odriče zaštite žiga u korist koalicije, jer je to i bila naša namera od početka – zaključuje Lazović.

S druge strane, Aleksandar Jovanović Ćuta postavlja pitanje: „Kome normalnom bi palo na pamet da prisvaja nešto što nije njegovo?“.

– Posebno, a da o tome ne obavestim vlasnika i koalicione partnere. Zašto je Ne davimo Beograd to uradio? Ako gradiš zajedničku kuću, onda o tome obavestiš sve člamove porodice. To je jedna svinjarija, ali oni sada prvenstveno imaju problem sa Borisom Maleševićem, autorom identiteta „Moramo“ – kaže Aleksandar Jovanović Ćuta.

Čije je "Moramo" i zašto: Sagovornici Danasa o tome ko je u pravu u borbi za brend imena koalicije 4
foto: Printskrin, N1/Zagreb

Boris Malešević ističe za naš list da pre nego što su iz Ne davimo Beograd išli da podnesu zahtev za nešto što, kako ističe, nije njihovo, trebalo je da pitaju njega ili Nebojšu Zelenovića.

– Koliko znam, oni su pre mesec dana otišli to da zaštite i preotmu..Ja imam ugovor sa Nebojšom Zelenovićem u kojem sam naveo da se prava se prenose na njegovu stranku. Kad radim posao van Hrvatske naravno da imam ugovor o svemu što radim – rekao je autor brenda „Moramo“ za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari